Pálinkafogyasztás kultúrája (videó)


Pálinkafogyasztás kultúrája (videó)

Mint minden tradicionális ital fogyasztásának, így a pálinkának is megvannak a hozzá köthető szokásai, metódusai. Ezen ajánlások betartásával még azok a pálinkától idegenkedők is felfedezik a benne rejlő értékeket, és élvezettel fogyasztják majd, akiknél eddig szóba sem jöhetett.

A pálinka fogyasztható étkezés előtt aperitifként és étkezés után, digestiv italként is. A hagyományok szerint a pálinka adja az erőt, így régen a vidéki emberek kora reggel fogyasztották, mielőtt munkába álltak a földeken, illetve hideg napokon - pl. disznóvágások alkalmával. Asztalra került azonban családi ünnepnapokon is és áldomásként is sokszor fogyasztották, esküvőkön, gyermek születésekor, aratáskor. A mai kor életvitele és gasztronómiai szokásai már nagyban eltérnek elődeinkétől. Így a pálinka fogyasztásának is más események teremtenek alkalmat, valamint teljesen megváltozott az is, hogy hogyan és miből isszuk a pálinkát.

A pálinkát szobahőmérsékleten ajánlott fogyasztani, mert a benne rejlő zamatok, illatanyagok, és az érleltség íze akkor teljesedik ki igazán. Ha hidegen kapjuk meg, akkor érdemes pár percig a poharat a tenyerünkben szorítani, és kezünkkel kellő hőmérsékletre melegíteni. Míg a jó minőségű pálinkának hűtve csökken az élvezeti értéke, addig a rossz pálinkának a hideg jót tesz, elfedi hibáit.

A pálinkát legcélszerűbb olyan kóstolópohárból fogyasztani melynek öblös alja, és elkeskenyedő szája van, így a felszálló, ínycsiklandó illatanyagok hozzáadódnak a gasztronómiai élvezetekhez. A pálinkát nem szabad a pohárban erőteljesen forgatni, úgy mint a bort, mert ekkor a pálinkában lévő alkohol száll fel. Ehelyett inkább, ha van rá mód, fedjük le, zárjuk be az illatokat pár percre, majd a pohár lassú, körkörös mozgatásával folytassuk a kóstolást, hogy az illatanyagok elrendeződjenek, majd orrunk felé közelítve megtapasztalhatjuk ezeket a kiteljesedett, virágos, gyümölcsös illatkombinációkat. Magát a kóstolást kis kortyokban érdemes végezni.

A pálinka minőségére a kóstolás alatt megtapasztalt szín, illat és íz harmóniájából következtethetünk. Elsőként a látvány árulkodik a pálinka milyenségéről. Lehet tökéletes, tükrös, tiszta, opálos, zavaros, üledékes. A jó minőségű pálinka színe utal a jellegére, az alapul szolgáló gyümölcsre. A pálinka színe legtöbbször tiszta átlátszó. Sötétebb színt adhat neki, ha hordóban, illetve ha gyümölcságyon érlelték. A pálinka nem tartalmazhat sem természetes, sem mesterséges színezéket. Az illat és az íz összhatása akkor harmonikus, jellegének megfelelő, ha jó pálinkával van dolgunk. Amennyiben mesterséges aromát, cukrot vagy más adalékanyagokat tartalmaz, akkor az illat és íz összhatása diszharmonikussá válik, illatában kellemes lesz, de ízében csalódnunk kell, vagy fordítva, az illatában hoz keveset, de ízében a hozzáadott aromák miatt megfelelőnek tűnik.

A kóstolást követően lehet szárazpróbát végezni hogy megtudjuk minőségi pálinkát fogyasztottunk-e. Ennek egyik módja, hogy az üres poharat 5-10 percre félre tesszük, majd ezt követően a pohárba beleszagolva kellemes, lekváros illatokat érezhetünk. Másik lehetőség, hogy amíg még van a pohárban pálinka, a kézfejünkre csepegtetünk egy kicsit, és ezt megszagolva gyümölcsre jellemző illatok jönnek elő. Azoknál az italoknál, ahol az illatokat aromák hozzáadásával érték el, mindezek eltűnnek a szárazpróba során.

Míg egy szakavatott pálinkakóstoló egyből tudja, hogy minőségi pálinkával van-e dolga, vagy nem, addig egy laikust könnyen megtéveszthetnek a reklámok, a beidegződések, szokások. Hogy ne okozzon a pálinka senkinek se csalódást, a legegyszerűbb módja annak, hogy megtudjuk mivel állunk szemben az az, hogy ha megnézzük a hátcímkéjét. A valódi pálinka összetevői között gyümölcspálinka és víz található, esetleg nyers vagy aszalt gyümölcs (ágyként). Ha azonban tiszta szeszt, kis százalékban gyümölcspálinkát, aromákat, ízfokozókat, karamellt, színezéket vagy más segédanyagokat olvasunk a címkén, akkor biztosra vehetjük, hogy ez csak egy pálinkának látszó szeszesital.

Hogyan fogyasszuk a pálinkát?

A pálinka évszázadok óta a magyar táplálkozási kultúra, a mindennapi élet része. Ugyanolyan nemzeti sajátosságunk, mint a pirospaprika, vagy a tokaji aszú. A reggeli pálinkafogyasztás a paraszti élet elmaradhatatlan velejárója, a nehéz, zsíros reggeli megemésztésének segítője, nehéz munka idején a fáradtság ellenszere volt. A pálinka az ünnepek táján is (lakodalom, keresztelő, temetés) megtalálható volt az asztalon.

Napjainkban a pálinka ünnepi eseményekhez, családi összejövetelekhez kötődik. Így fogyaszthatjuk étkezés előtt vagy után vagy, csak önmagában, de bizton állíthatjuk, hogy fogyasztójának mindenképpen élményt ad. Ha mértékletesen - napi négy centiliternél nem többet - veszünk magunkhoz, akkor szervezetünkre jótékony hatással van.

Fiatalok körében végzett felmérések szerint ők azért fogyasztanak szívesen pálinkát, mert élvezeti értéke mellett fontosnak tartják magyar származását, és mert kis mennyiségben fogyasztása még egészséges is. Mivel a magyar pálinka iránt egyre nagyobb az érdeklődés, érdemes megismerkedni a pálinkafogyasztás kultúrájával.

A pálinka igazán sokoldalú ital, de a jó pálinkában félreérthetetlenül felismerjük annak a gyümölcsnek az aromáját, melyből készítették. Ha bármilyen más illatot, szagot érzünk, amely akár kellemetlen is lehet, az gyártási, előállítási hibát jelez. A jó pálinka elfogyasztása után - akkor is ha négy centiliternél többre sikeredett - az ember nem kel másnaposan, tiszta a feje, és gyomra.

A pálinkát még manapság is tévesen gyakran hűtve fogyasztják. Ám ha hűtjük, mélyhűtjük az italt, akkor az pontosan azt az élvezeti értékét veszíti el, amiért fogyasztjuk: a gyümölcsösséget, és az illatát. A pálinkát legjobb 18-20 °C-n felszolgálni,hogy a gyümölcs kellemes ízét teljes mértékben élvezhessük.

A teljes íz, és aroma, amely a pálinka minden cseppjében megtalálható, csak akkor élvezhető igazán, ha a megfelelő formájú pohárból fogyasztjuk. Ez az úgynevezett tulipánforma, amely alul öblös, felül összeszűkül. Ez azért fontos, mert az alsó, öblös részben található nagyfelületű párlat illatanyagait a felső rész összeszűkítve az orrhoz vezeti. Így elég, ha egy kicsit megdöntjük a poharat, és mozgatjuk, hintáztatjuk az italt - és máris érezzük, élvezzük illatát.

A pálinkát nem szabad csak úgy egy "szuszra", egyetlen hörpintésre meginni. Azt csak lassan kortyolgatva, ízlelgetve szabad fogyasztani. Csak így élvezhető igazán a minősége. Ha a pálinka hibátlan minőségű, akkor néhány perccel a fogyasztása után is érezhetjük, hogy milyen kellemes illatok szabadulnak fel az üres pohárból. Ilyenkor találkozhatunk a gyümölcs legkarakteresebb alkotóelemeivel, amelyek sokat érnek, és fontos minőség meghatározó tényezőként is szerepelnek.

Nyugodtan elmondhatjuk, hogy a pálinkakészítés egy külön tudomány, két egyforma főzet nem létezik. Minden gyümölcsfajta más, és minden pálinkafőző mester más pálinkát készít. Felfedezni, összehasonlítani, megkóstolni a pálinkafajtákat ugyanolyan élvezetes lehet, mint a legjobb borok kóstolgatása.

2007 óta Szent Miklós Napja egyben a Magyar Pálinka Napja is, hiszen Szent Miklós egyaránt a pálinkások védőszentje is.

Pálinka szabályok

A tendencia szerint a bérfőzési időszak az ősz, helyesebben az év utolsó három hónapja, amikor ugyanannyi főzés történik, mint egész évben októberig. Magyarországon saját gyümölcsöskertjéből származó gyümölcsöt kedvezményes adó – mely a jövedéki adó 50 százaléka – megfizetése mellett bárki hivatalosan lefőzethet egy erre a tevékenységre engedéllyel rendelkező szeszfőzdében. Az így elkészült pálinka nem hozható forgalomba. Egy liter ötvenfokos pálinkának 590 forint a szeszadója, egy háztartás pedig évente 86 liter ötvenfokos pálinkát főzethet ilyen áron.

A pálinkafőzésnek vannak speciális szabályai is. A Kaposvári Fővámhivatal parancsnokának tájékoztatása szerint fontos tudni, hogy ha valaki meghaladja az előírt mennyiséget, akkor azonnal a teljes szeszadót kell kifizetnie. A pálinkafőzdék legalább 37,5 százalékos és legfeljebb 86 százalékos alkoholtartalommal adhatnak ki pálinkát.

A pénzügyőrök folyamatosan ellenőrzik a szeszfőzdéket megyénkben is, szám szerint harmincnégyet. Tavaly egyébként Somogyban 11 ezer magánszemély főzetett pálinkát. A bérfőzdékben 226 ezer 317 hektoliterfok pálinkát állítottak elő, amiből 254,5 millió forintnyi szeszadó keletkezett – tájékoztatott Fülöp Ferenc. Idén eddig körülbelül ötezren főzettek pálinkát.

A pálinka ma hungarikum. Nem kis csata után, de az unió vezetése is "benyelte". Mert mit tehetett volna, hiszen hol főznek gondos gazdák olyan finom pálinkát, mint itthon?

"Érdekes anekdota az uniós tárgyalásokról, hogy amikor a pálinka szó használatáért küzdött a román és a magyar delegáció vezetője. Arra a kérdésre, hogy ki tudja megindokolni hogy országa nyelvéből ered a szó és országának volna kizárólagos joga ezt a szót használni, a magyar képviselő felütötte a román nyelv értelmező kéziszótárát, ahol palincă címszó alatt a következő magyarázat volt olvasható: „A palincă magyar eredetű, gyümölcsből erjesztéssel és lepárlással készülő szeszesital.” Az Európai Uniós panel ezzel a kérdést eldöntöttnek tekintette, Magyarország megkapta a kizárólagos szóhasználat jogát." (wikipédia)

Így történt, hogy eztán a pálinka nevet nem akármilyen ital viselheti. Csak a 100 százalékban gyümölcspárlatot tartalmazó ital. A pálinkák legteljesebb íz világát felfedezni vágyók tulipán alakú poharakból, nem behűtve, 12-18 celsius fokon fogyasztva élvezhetik leginkább.

2008 augusztusa újabb mérföldkő a pálinka "életében". Varga Gábor, Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal igazgatója szerint közismert, hogy pálinkát csak a Magyarországon termett gyümölcsből és szőlő törkölyéből lehet főzni. Ám mostantól alapfeltétel az is, hogy a cefrézés, a párlás és az érlelés során répacukrot felhasználni tilos. A gyümölcsből főzött pálinka palackján minden esetben fel kell tüntetni a gyümölcs(ök) nevét és a "pálinka" kifejezést.

Szigorúan be kell tartani a kisüsti, az érlelt és az ágyas pálinka készítésének előírásait is. Az ágyas pálinkát például legalább 3 hónapig kell együtt érlelni a gyümölccsel. Száz liter pálinkához 10 kilogramm érett vagy 5 kiló aszalt gyümölcsöt kell adni.

Pálinkadal

Magna Cum Laude: Pálinka dal

Refrén:

Álmaink kéklő egén,
Gyümölcsfáink tetején,
Pálinka-szerelmem, légy az enyém!
Nyújtsd hát a karod felém,
Nélküled meghalok én,
Pálinka-szerelmem,légy az enyém!

Verse 1:

Ha egyszer elindulunk lefelé,
Mert előttünk a lejtő.
Folyékony királynő,kérlek,
Te légy a búfelejtő!

Tölts hát a poharamba még egy kortyot angyalom,
Ma éjjel mindenemet elmulatóm!

Refrén 2x

Verse 2:

Az istenek könnycseppje gyógyír
Bánatra, örömre.
Én téged fogadlak egyszer majd
Gyermekként örökbe.

Egy kupica reggelire,
Abból bajod nem lehet,
A magyarnak csak ez adhat ihletet.

Refrén

Verse 3:

De nekem így is megérte
Egy életen át várni rád.
A halálos ágyamon az infúziómba ne töltsetek csak pálinkát!

Forrás:
www.palinkacimke.hu


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2011. február 20. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 3,489 Kategória: Italok » Pálinkák
Előző cikk: Pálinka készítési módok


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: