Magyar konyha - Italok - Sör

   

A sör Magyarországon
  Az ősmagyarok bozának nevezték gyenge alkoholtartalmú, sörre emlékeztető italukat. Igaz, a bozát nem ők maguk fedezték fel, idegenektől tanulták készítését. Egyes források alapján a törököket gyaníthatjuk a magyarok sörre szoktatása mögött. A bozát ugyanis köles, árpa, később kukorica erjesztésével nyerték.
 
A sör egy kis túlzással egyidős az emberiséggel, de az bizonyos, hogy az írott történelemben sokfelé szerepel. Az óbabiloniaknál fizetőeszköznek minősült: egy jó munkás napi bére öt liter sör volt. A sumérok hatalmas Gilgames-eposza örökíti meg a jelenetet, melyben a főhős kenyeret eszik és hét liter sört hörpint fel rá.
A sörfőzés rejtelmei
Sört főzni a világ legegyszerűbb dolga. Igaz az eredmény kétséges, hiszen a mindennapok egyen-söreihez szokott ízlésünk, valami egész mással és mindenképpen valami eredetivel találja szemben magát. Arról nem is beszélve, hogy amit a konyhánkban a négy alapanyagból – malátából, komlóból, vízből és sörélesztőből – előállítunk jövedéki termék és a jelek szerint az is marad.
Sajt és sör
A sajtot sokáig és sokan csak a hozzáillő borral tudták elképzelni. A sör és a sajt viszonyára a legtöbb gourmet csak legyintett, pedig valamennyi sajthoz választhatunk, hozzá harmonikusan illő sört. Persze történhet ez fordítva is, azaz legyen a sajt a sörözés kísérője.

4 cikk | 1 / 1 oldal