A sajtot sokáig és sokan csak a hozzáillő borral tudták elképzelni. A sör és a sajt viszonyára a legtöbb gourmet csak legyintett, pedig valamennyi sajthoz választhatunk, hozzá harmonikusan illő sört. Persze történhet ez fordítva is, azaz legyen a sajt a sörözés kísérője.
Ma már a sörözés közvetlenebb és hosszabban tartó együttlét a borozásnál, és bizony a sör keltette étvágyat csillapítani, a lerészegedés veszélyét csökkenteni kell. Erre a célra ideális a sajt, ettől nemcsak könnyebben csúszik, de jobban is ízlik a sör.
Kár, hogy erre a legtöbb vendéglátóhelyen nem gondolnak és a legtöbb étlap sajtkínálata kimerül a rántott sajttal, az egyszerű sajtos tészta, a fondü, vagy a sajttálak többnyire hiányoznak róla. Így aztán többnyire marad az otthoni sajtkóstoló. Ennek előnye, hogy tetszés szerint állíthatjuk össze a menüt és senkit nem zavar, ha kedvenc sörünkhöz kvarglit vagy pálpusztait eszünk.
A sajt és a sör egyaránt középkori kolostorok mélyén tökéletesedett, és normális körülmények között a mai napig is olyan termékek, amelyek készítéséhez csak természetes alapanyagokat, fűszereket és hagyományos eljárásokat használnak, alkalmaznak. Nem véletlen, hogy a sajt az egyik legkiválóbb sörkorcsolya is, csak arra kell odafigyelni, hogy mindig a megfelelő párosításba kerüljön a fogyasztó elé.
Így például a kesernyés pilzeni elsősorban a kecskesajt és az érett gouda ideális partnere. Könnyebb, világos lagert ajánlunk az ementáli és krémsajtok mellé, míg a füstölt sajtokhoz igazán a testes baksör passzol. A brie-vel és a camambert-tel leginkább a szűretlen búzasör harmonizál, míg a rokforthoz, ízlés szerint választhatunk barna búzasört vagy egy stout-ot. A stout-ot egyébként is mintha a sajthoz találták volna ki, remekül harmonizál a liptói fűszeres-sós ízével is. A trappistához pedig mi is illene jobban, mint egy jóféle belga trappista sör. A feta enyhén savanykás ízeit pedig szépen ellenpontozza egy kriek gyümölcsös aromája.
Csehországban a boltokban és persze kocsmákban is kapható a "pivni syr", magyarul sörsajt is. Ezt magunk is elkészíthetjük, erre a célra a legtöbb érett, puha sajt alkalmas. Ezt villával szétnyomkodjuk, majd ízlés szerint összekeverjük fűszerekkel – só, bors, mustár, hagyma, fokhagyma stb. –, és meglocsoljuk annyi sörrel, hogy simára kikeverhető és könnyedén kenhető legyen. Friss, barna rozscipóra, pirítósra kenve egyaránt nagyszerű. Ehhez az erőteljes ízű sajthoz a komló-keserű sörök, egy bitter vagy egy száraz pilzeni ajánlható.
Végezetül álljon itt egy sajtos-sós sütemény receptje, amelyhez bátran ajánlhatunk bármilyen finom sört:
Feta sajtos tallér recept
Hozzávalók a tésztához:
- 80 dkg liszt
- 1 evőkanál só
- 1,5 dl olaj
- 3 db tojás fehérje
- 5 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 1 db tojás a kenéshez
Hozzávalók a töltelékhez:
- 25 dkg vaj
- 3 db tojássárgája
- só
- 1 kk kakukkfű
- 1 kk bazsalikom
- 1 kk rozmaring
- szezámmag
- 20 dkg feta sajt
- 20 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés
Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben futtassuk fel, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Jól dolgozzuk ki, hogy sima, hólyagos tésztát kapjunk. Ha túl lágynak érezzük a tésztát, egy kis lisztet adhatunk hozzá.
A tésztát megkelesztjük duplájára – ez kb. 40-45 percet vesz igénybe. Amíg kel a tészta, készítsük el a tölteléket. A vajat, a sót és a tojássárgáját keverjük habosra. Adjuk hozzá az összemorzsolt feta sajtot és a fűszereket és jól keverjük el.
Ha megkelt a tészta, átgyúrjuk, 4 részre osztjuk és vékony téglalap formára nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, megszórjuk a reszelt sajt felével és rétesszerűen feltekerjük. Egy ujjnyi vastag korongokat vágunk belőle, és sütőpapírral bélelt sütőlapra rakjuk, egy-egy ujjnyi távolságot hagyva a tallérok között, mert sütés közben megnőnek.
Megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk a reszelt sajt felével, vagy ízlés szerint szezámmaggal, köménnyel, fekete köménnyel. 180 C fokos előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje megpirul. Két nagy tepsi süti lesz belőle.
(Kovács Gábor)