Nagyon finom, és kiadós édességet fogunk készíteni marcipánból. Húsvétra lehet belőle gyártani kis tojásokat, amiket akár különböző színes cukrokba is beleforgathatunk.
Hozzávalók 3-4 személyre:
50 dkg apróhús
5 evőkanál olaj
3 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
őrölt bors
só
Elkészítése:
A húst (sertést vagy pulykát) vágd 1,5-2 cm-es kockákra. A megtisztított vöröshagymát aprítsd finomra, és az olajon előbb pirítsd üvegesre, majd pici vizet aláöntve párold meg. Tedd hozzá a húst és a zúzott fokhagymát, sózd, borsozd.
Weixl-Várhegyi László: "A parlagfű a leghasznosabb gyógyító növényünk?"
Zoé bevezetője: Ajánlom ezt az írást szeretettel mindenkinek, aki fél a parlagfűtől, az allergiától, aki haragszik a parlagfűre, mert allergiás, és annak is, aki eddig ellenségként, gazként tekintett erre a növényre.
Őzlábgomba
Macrolepiota
Magyarország egyik legismertebb gombája, de Közép-Európában és Észak Európa déli részein is meglehetősen kedvelt. Lomb- és fenyőerdőkben egyaránt fellelhetőek, különösen füves, ritkás, ligetes erdőben, bokros helyeken. A legtöbb őzlábgomba az erdők talaján magányosan, de néhány fajtájuk seregesen vagy boszorkánykörben is terem.
1790 óta eredeti recept szerint gyártott gyógylikőr, Brand a javából. Sőt, már-már a siker szimbóluma. Lássuk mi az ára a tartós sikernek?
Receptjét senki sem tudja, mert titkos.
De ha tudnánk, se lenne érdemes otthon próbálkozni, ugyanis ez a likőr remekmű több, mint negyven féle gyógynövényből készül, már több, mint kétszáz éve ugyanúgy.
Komatál küldés. Általában egynemű, ritkábban különnemű fiatalok barátságának megpecsételése. A mátkatálat személyesen illett vinnia megajándékozottnak, aki ha elfogadta a barátságot ugyanezt a tálat kaláccsal, süteménnyel, gyümölccsel megrakva, hímzett kendővel letakarva küldte vissza.
Hozzávalók:
4 nagy padlizsán
6 kápia paprika
1 dl olívaolaj
2 ek citromlé
½ kk asafoetida
½ kk frissen őrölt feketebors
1 nagy paradicsom
só
Elkészítése:
A vaslapot a gázrózsára helyeztem, amikor felforrósodott, ráraktam a padlizsánokat. Időnként megfordítottam őket, és kb. 15-20 perc alatt puhára sütöttem. Akkor jó, ha a héja már feketés, a belseje pedig puha.