Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Húsvéti tojás készítése marcipánból (videó)
Ünnepek » Húsvét
Nagyon finom, és kiadós édességet fogunk készíteni marcipánból. Húsvétra lehet belőle gyártani kis tojásokat, amiket akár különböző színes cukrokba is beleforgathatunk.
Brassói aprópecsenye
Receptek » Főételek
Hozzávalók 3-4 személyre: 50 dkg apróhús 5 evőkanál olaj 3 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma őrölt bors só Elkészítése: A húst (sertést vagy pulykát) vágd 1,5-2 cm-es kockákra. A megtisztított vöröshagymát aprítsd finomra, és az olajon előbb pirítsd üvegesre, majd pici vizet aláöntve párold meg. Tedd hozzá a húst és a zúzott fokhagymát, sózd, borsozd.
Parlagfű
Gyógynövények » Gazok, vagy mégsem?
Weixl-Várhegyi László: "A parlagfű a leghasznosabb gyógyító növényünk?" Zoé bevezetője: Ajánlom ezt az írást szeretettel mindenkinek, aki fél a parlagfűtől, az allergiától, aki haragszik a parlagfűre, mert allergiás, és annak is, aki eddig ellenségként, gazként tekintett erre a növényre.
Őzlábgomba
Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
  Őzlábgomba Macrolepiota   Magyarország egyik legismertebb gombája, de Közép-Európában és Észak Európa déli részein is meglehetősen kedvelt. Lomb- és fenyőerdőkben egyaránt fellelhetőek, különösen füves, ritkás, ligetes erdőben, bokros helyeken. A legtöbb őzlábgomba az erdők talaján magányosan, de néhány fajtájuk seregesen vagy boszorkánykörben is terem.
Zwack Unicum
Italok » Különleges magyar likőrök
1790 óta eredeti recept szerint gyártott gyógylikőr, Brand a javából. Sőt, már-már a siker szimbóluma. Lássuk mi az ára a tartós sikernek? Receptjét senki sem tudja, mert titkos. De ha tudnánk, se lenne érdemes otthon próbálkozni, ugyanis ez a likőr remekmű több, mint negyven féle gyógynövényből készül, már több, mint kétszáz éve ugyanúgy.
Bográcsgulyás
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 80 dkg marhahús, 5 dkg zsír, 1 nagyobb fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, köménymag, majoránna, 20 dkg lecsó, 50 dkg burgonya, csipetkebetét. Elkészítése: Az apróra vágott hagymát zsírban megpirítjuk. A lángról levéve hozzáadjuk a paprikát, elkeverjük, egy kevés vízzel felengedjük, és visszatéve zsírjára sütjük.
Komálás, Mátkálás, Fehérvasárnap, komatálküldés
Ünnepek » Pünkösd
Komatál küldés. Általában egynemű, ritkábban különnemű fiatalok barátságának megpecsételése. A mátkatálat személyesen illett vinnia megajándékozottnak, aki ha elfogadta a barátságot ugyanezt a tálat kaláccsal, süteménnyel, gyümölccsel megrakva, hímzett kendővel letakarva küldte vissza.
Harcsapörkölt túrós csuszával
Receptek » Szabadban készíthető ételek
Hozzávalók (kb. 10 személyre): kb.
Padlizsánkrém télire
Befőzés » Zöldségbefőttek
Hozzávalók: 4 nagy padlizsán 6 kápia paprika 1 dl olívaolaj 2 ek citromlé ½ kk asafoetida ½ kk frissen őrölt feketebors 1 nagy paradicsom só Elkészítése: A vaslapot a gázrózsára helyeztem, amikor felforrósodott, ráraktam a padlizsánokat. Időnként megfordítottam őket, és kb. 15-20 perc alatt puhára sütöttem. Akkor jó, ha a héja már feketés, a belseje pedig puha.
Attila hun királyi áldos
Régi receptek » Hun receptek
Hozzávalók: hun áldosgyöket,  gyömbér,  fokhagyma,  hungyök, sáfrány,  bors,  sárgarépa,  kömény,  kockákra vágott marhahús,  méz,  kockákra vágott bárányhús,  citromlé,  apróra vágott vöröshagyma,  reszelt citromhéj,  kockákra vágott gomba,  uborka,  káposzta,  tejföl,  fehérbor (száraz tokaji szamorodni),  összevágott friss tündérfű,  só,  friss vágott ...

1841 cikk | 11 / 185 oldal