Hozzávalók:
4 nagy padlizsán
6 kápia paprika
1 dl olívaolaj
2 ek citromlé
½ kk asafoetida
½ kk frissen őrölt feketebors
1 nagy paradicsom
só
Elkészítése:
A vaslapot a gázrózsára helyeztem, amikor felforrósodott, ráraktam a padlizsánokat. Időnként megfordítottam őket, és kb. 15-20 perc alatt puhára sütöttem. Akkor jó, ha a héja már feketés, a belseje pedig puha.
Hozzávalók:
1,5 kg őzhús
2 nagy fej vöröshagyma
15 dkg füstölt szalonna
3 dl vörösbor
3 dkg fűszerpaprika
2-3 db zöldpaprika
3 db paradicsom
csípős paprika
só
bors
ízlés szerint Piros Arany
Elkészítése:
A megmosott húst kockára vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük.
A nemes amaránt története. Az Amaranthus nemzetség egyes fajait 5-6000 évvel ezelõtt Dél- és Közép-Amerikában háziasították. Az õsi inka és azték kultúrában az Amaránt a kukorica mellett az egyik fõ táplálékforrás volt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában.
Hozzávalók:
10 dkg juhtúró
5 dkg vaj
1 evőkanál tejföl
só,
pirospaprika,
hagyma,
köménymag.
A túrót összetörjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és a vajat, és jól összekeverjük. A hagymát felaprítjuk, és beleszórjuk. Végül belekeverjük a paprikát. Sóval és köménymaggal ízesítjük.
Nagyon csípős, hegyes, piros színű, a trópusokon termő paprikafajta. Nálunk egy aprótermetű változata díszpaprikaként ismert. Sok helyen úgy is használják, mint nálunk a zöldpaprikát - kínai, indiai, mexikói ételekhez nyugodtan használhatunk helyette közönséges, de lehetőleg piros színű zöldpaprikát.
Hozzávalók:
A tésztához:
1 tojás,
20 dkg cukor,
5 dkg margarin,
2 evőkanál tej,
2 evőkanál méz.
Ezeket gőz fölött jól átmelegíted, összekevered, majd hozzákeversz 45 dkg lisztet, 1 csomag sütőport. Az így elkészült tésztából négy egyforma cipót készítesz, kinyújtod kb. 2 mm vastag lappá, s egy zsírozott lisztezett tepsiben kisütöd egyenként a lapokat.
Kertekben, szántóföldön található, néha takarmánynak termesztik is. Teája izületi gyulladásokra jó, megelõzhetõ vele a szívinfarktus, mellrák ellen is adják. A teljes növény kivonatát más tumorok esetén ajánlják, (Négyféle tumorellenes hatóanyaggal rendelkezik.
Kerti partira vodkával, szódával felnyomva, jégkockával ajánlom.
Hozzávalók:
6 bögre cukor
6 (lehetőleg kezeletlen) citrom héja, vékonyan lehántva és a leve kifacsarva
2 bögre víz
2 bögre levendulavirág
Elkészítése:
A cukrot, a citromhéjat (vigyázzatok, a fehér része ne kerüljön bele) a citromlevet és a vizet egy lábasban felforraltam.