Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Padlizsánkrém télire
Befőzés » Zöldségbefőttek
Hozzávalók: 4 nagy padlizsán 6 kápia paprika 1 dl olívaolaj 2 ek citromlé ½ kk asafoetida ½ kk frissen őrölt feketebors 1 nagy paradicsom só Elkészítése: A vaslapot a gázrózsára helyeztem, amikor felforrósodott, ráraktam a padlizsánokat. Időnként megfordítottam őket, és kb. 15-20 perc alatt puhára sütöttem. Akkor jó, ha a héja már feketés, a belseje pedig puha.
Őzpörkölt
Receptek » Szabadban készíthető ételek
Hozzávalók: 1,5 kg őzhús 2 nagy fej vöröshagyma 15 dkg füstölt szalonna 3 dl vörösbor 3 dkg fűszerpaprika 2-3 db zöldpaprika 3 db paradicsom csípős paprika só bors ízlés szerint Piros Arany Elkészítése: A megmosott húst kockára vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük.
Amaránt
Gyógynövények » Gabonák
A nemes amaránt története. Az Amaranthus nemzetség egyes fajait 5-6000 évvel ezelõtt Dél- és Közép-Amerikában háziasították. Az õsi inka és azték kultúrában az Amaránt a kukorica mellett az egyik fõ táplálékforrás volt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában.
Körözött liptói
Receptek » Hidegkonyha
Hozzávalók: 10 dkg juhtúró 5 dkg vaj 1 evőkanál tejföl só, pirospaprika, hagyma, köménymag. A túrót összetörjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és a vajat, és jól összekeverjük. A hagymát felaprítjuk, és beleszórjuk. Végül belekeverjük a paprikát. Sóval és köménymaggal ízesítjük.
Cayenni bors, chilipaprika
» Fűszerek
Nagyon csípős, hegyes, piros színű, a trópusokon termő paprikafajta. Nálunk egy aprótermetű változata díszpaprikaként ismert. Sok helyen úgy is használják, mint nálunk a zöldpaprikát - kínai, indiai, mexikói ételekhez nyugodtan használhatunk helyette közönséges, de lehetőleg piros színű zöldpaprikát.
Suhantott leves
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 2 murok, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg libazsír, 20 dkg füstölt libaszalonna, 20 dkg tarhonya, 2 dl tejföl, só, bors, 1 csomó petrezselyemzöldje Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát késhegynyi törött borssal a felhevített libazsírban aranysárgára pirítjuk, majd beletesszük a karikára vágott murkot, petrezselymet és felengedjük a megfelelő mennyiségű vízzel.
Kalocsai sertésborda
Receptek » Főételek
Hozzávalók: 60 dkg sertés karaj, 20 dkg császár szalonna, 5 dkg liszt, só, bors, 10 dkg virsli, 30 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 3 dkg pirospaprika, 1 fej vöröshagyma. Elkészítése: A szalonnát apró kockákra vágjuk, és üvegesre megpirítjuk. A húst sózzuk, borsozzuk, paprikás lisztben megforgatjuk és hirtelen mindkét oldalát megsütjük.
Balaton szelet
Receptek » Sütemények
Hozzávalók: A tésztához: 1 tojás, 20 dkg cukor, 5 dkg margarin, 2 evőkanál tej, 2 evőkanál méz. Ezeket gőz fölött jól átmelegíted, összekevered, majd hozzákeversz 45 dkg lisztet, 1 csomag sütőport. Az így elkészült tésztából négy egyforma cipót készítesz, kinyújtod kb. 2 mm vastag lappá, s egy zsírozott lisztezett tepsiben kisütöd egyenként a lapokat.
Vörös lóhere
Gyógynövények » Gazok, vagy mégsem?
Kertekben, szántóföldön található, néha takarmánynak termesztik is. Teája izületi gyulladásokra jó, megelõzhetõ vele a szívinfarktus, mellrák ellen is adják. A teljes növény kivonatát más tumorok esetén ajánlják, (Négyféle tumorellenes hatóanyaggal rendelkezik.
Levendula szörp
Befőzés » Szörpök
Kerti partira vodkával, szódával felnyomva, jégkockával ajánlom. Hozzávalók: 6 bögre cukor 6 (lehetőleg kezeletlen) citrom héja, vékonyan lehántva és a leve kifacsarva 2 bögre víz 2 bögre levendulavirág Elkészítése: A cukrot, a citromhéjat (vigyázzatok, a fehér része ne kerüljön bele) a citromlevet és a vizet egy lábasban felforraltam.

1841 cikk | 12 / 185 oldal