Koleszterin =Chol 3,0-5,2 mmol/L
A Koleszterin egy nagyon fontos vérzsír, az agy kivételével bármely szövet képes előállítani, legnagyobb mennyiségben a májban és a vékonybélben szintetizálódik. Testfolyadékaink közül az epe tartalmazza a legtöbb Koleszterint. Alkotó része a sejthártyának, vitaminoknak, az epesavnak és a hormonoknak.
Ezen vizsgálatokra akkor van szükség, ha vashiány, vastúlterhelés gyanúja vagy vaseloszlási zavar, felszívódási rendellenesség áll fent.
Szérum vas =FE
A szervezet a vasat a lépben, májban, csontvelőben Ferritin nevű fehérjéhez kötötten tárolja, onnan a Transzferin molekula szállítja a felhasználási helyére.
Afriss marhahús színe sötétvörös, szaga jellegzetes, de nem kellemetlen. Száraz tapintású, rugalmas. A romlott húst kellemetlen szagáról, nyálkás tapintásáról lehet felismerni.
"Nemcsak abban áll a magyar szakácsművészetnek a titka, hogy egyes ételeket milyen ízlésesen tud előállítani, hanem hogyan tálalja föl egymás után úgy, hogy az elköltött étel valósággal kívánja a következőt, s mikor már az ember azt hiszi, hogy egészen jóllakott, akkor hoznak megint valamit, amire azt kel mondani, hogy de már ebből eszünk!"
Sokan azt hiszik, hogy a magyar konyha...
Már nagyon sok tepertős pogácsa receptet olvastam és próbáltam ki, az az igazi hagyományos nagymamáink pogácsa nekem nem nagyon tetszett, m indig olyan száraznak éreztem. Ezért kitaláltam, hogy egy lágy pogácsarecepttel ötvözöm a hagyományos tepertős pogácsa receptet, így jött létre a tejfölös-tepertős pogácsa. Szerintem nagyon finom érdemes kipróbálni.
Legkorábbi magyar beszámolóink gasztronómia élményekről Mátyás király korából származnak. Hunyadi Mátyás udvara volt az első "az Alpokon túl", ahol a humanista tudománnyal és a reneszánsz művészettel együtt kibontakozott az új, emberközpontú életforma és vele együtt a gazdagabb, kifinomultabb étkezés is. (Később, a török időkben Erdélyé lett a vezető szerep.
Azt, hogy az étkezés mennyire befolyásolja az egészséghez fűződő viszonyunkat, azt már agyonragoztuk. (Részben és elkerülhetetlenül) az vagy, amit megeszel, és kész.
Meg lehet közelíteni éghajlati szempontból, (pl. mediterrán konyha), ideológiai szempontból (pl. vegetáriánizmus), vagy a tudomány szempontjából (beltartalom). Utóbbit körvonalazták talán a legjobban.
Hozzávalók:
A tésztához:
4 db tojásfehérje
6 db egész tojás
10 dkg Rama margarin
3 evőkanál keserű kakaópor
1 csomag sütőpor
20 dkg liszt
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg porcukor
2 db tojássárgája
A krémhez:
2 db tojássárgája
5 dl habtejszín
20 dkg csoki
1 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
kevés rumaroma
A tetejére:
csoki
kevés olaj
Elkészítés:
A ...
A kakaós csigát mindenki szereti, bár amit a pékségek árulnak, az nem az igazi. Íme, a recept, ahogy nagymamáink készítették.
A kakaós csiga igazi hungarikum, már betöltötte a 102. évét. Egy gödi cukrászmester készítette 33. születésnapja alkalmából barátainak, de a cukrászdába került belőle, és a vásárlók körében osztatlan sikert aratott 1908. január 10-én.