Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Laborlelet értelmezése- Vérzsírok
Gyógynövények » Egészség ABC
  Koleszterin =Chol 3,0-5,2 mmol/L   A Koleszterin egy nagyon fontos vérzsír, az agy kivételével bármely szövet képes előállítani, legnagyobb mennyiségben a májban és a vékonybélben szintetizálódik. Testfolyadékaink közül az epe tartalmazza a legtöbb Koleszterint. Alkotó része a sejthártyának, vitaminoknak, az epesavnak és a hormonoknak.
Laborlelet értelmezése - Vasháztartás
Gyógynövények » Egészség ABC
  Ezen vizsgálatokra akkor van szükség, ha vashiány, vastúlterhelés gyanúja vagy vaseloszlási zavar, felszívódási rendellenesség áll fent.    Szérum vas =FE  A szervezet a vasat a lépben, májban, csontvelőben Ferritin nevű fehérjéhez kötötten tárolja, onnan a Transzferin molekula szállítja a felhasználási helyére.
Marha részei és felhasználásuk
» Húsok
Afriss marhahús színe sötétvörös, szaga jellegzetes, de nem kellemetlen. Száraz tapintású, rugalmas. A romlott húst kellemetlen szagáról, nyálkás tapintásáról lehet felismerni.
Magyar konyha - határok nélkül
»
"Nemcsak abban áll a magyar szakácsművészetnek a titka, hogy egyes ételeket milyen ízlésesen tud előállítani, hanem hogyan tálalja föl egymás után úgy, hogy az elköltött étel valósággal kívánja a következőt, s mikor már az ember azt hiszi, hogy egészen jóllakott, akkor hoznak megint valamit, amire azt kel mondani, hogy de már ebből eszünk!" Sokan azt hiszik, hogy a magyar konyha...
Tejfölös tepertős pogácsa
Receptek » Kenyerek, péksütemények
Már nagyon sok tepertős pogácsa receptet olvastam és próbáltam ki, az az igazi hagyományos nagymamáink pogácsa nekem nem nagyon tetszett, m indig olyan száraznak éreztem. Ezért kitaláltam, hogy egy lágy pogácsarecepttel ötvözöm a hagyományos tepertős pogácsa receptet, így jött létre a tejfölös-tepertős pogácsa. Szerintem nagyon finom érdemes kipróbálni.
Szalvétahajtogatás (videó)
»
Az étkezés hangulatát, minőségét növelheti egy szépen, ízlésesen megterített asztal. A terítést díszíthetjük különböző szalvétadekorációkkal. 1. Fenyőfa 2. Vitorláshajó 3. Legyező 4. Kakastaréj 5. Süveg 6. Apácasüveg 7. Püspöksüveg *** 8.
Mátyás Király asztala
Régi receptek » Az Ősmagyarok konyhája
Legkorábbi magyar beszámolóink gasztronómia élményekről Mátyás király korából származnak. Hunyadi Mátyás udvara volt az első "az Alpokon túl", ahol a humanista tudománnyal és a reneszánsz művészettel együtt kibontakozott az új, emberközpontú életforma és vele együtt a gazdagabb, kifinomultabb étkezés is. (Később, a török időkben Erdélyé lett a vezető szerep.
Az Ősmagyarok konyhája - 1. rész
Régi receptek » Az Ősmagyarok konyhája
Azt, hogy az étkezés mennyire befolyásolja az egészséghez fűződő viszonyunkat, azt már agyonragoztuk. (Részben és elkerülhetetlenül) az vagy, amit megeszel, és kész. Meg lehet közelíteni éghajlati szempontból, (pl. mediterrán konyha), ideológiai szempontból (pl. vegetáriánizmus), vagy a tudomány szempontjából (beltartalom). Utóbbit körvonalazták talán a legjobban.
Párizsi torta
Receptek » Sütemények
Hozzávalók: A tésztához: 4 db tojásfehérje 6 db egész tojás 10 dkg Rama margarin 3 evőkanál keserű kakaópor 1 csomag sütőpor 20 dkg liszt 1 csomag vaníliás cukor 10 dkg porcukor 2 db tojássárgája A krémhez: 2 db tojássárgája 5 dl habtejszín 20 dkg csoki 1 csomag vaníliás pudingpor (főzős) kevés rumaroma A tetejére: csoki kevés olaj Elkészítés: A ...
A tökéletes kakaós csiga receptje
Receptek » Sütemények
A kakaós csigát mindenki szereti, bár amit a pékségek árulnak, az nem az igazi. Íme, a recept, ahogy nagymamáink készítették. A kakaós csiga igazi hungarikum, már betöltötte a 102. évét. Egy gödi cukrászmester készítette 33. születésnapja alkalmából barátainak, de a cukrászdába került belőle, és a vásárlók körében osztatlan sikert aratott 1908. január 10-én.

1841 cikk | 2 / 185 oldal