Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Hazánk tájegységeinek étkezési szokásai, ünnepi hagyományai
»
A paraszti rétegek között nagy táplálkozási különbségek voltak. A szegények elsősorban növényi ételeket ettek, így pl. kásaféléket, kukoricát, kölest, hajdinát, burgonyából készült ételeket, gyúrt és kifőtt tésztákat. A hús elsősorban sertéshúst jelentett, tájegységenként változóan birkát vagy baromfit főztek, vasárnaponként vagy ünnepnapokon.
Rizskoch (rizsfelfújt, rizskók)
Hozzávalók: 1 l tej 1 csésze rizs 4 egész tojás 4-5 evőkanál kristálycukor vaníliás cukor reszelt citromhéj 1 csipet só Elkészítés: A rizst kevés (1-2 deci) vízben párolni kezdem, mikor elkezd duzzadni, hozzáadom a tejet és a sót, tejberizst főzök belőle. (Nem baj, ha nem főtt teljesen puhára a rizs, mert állás közben felszívja a tejet és megpuhul). Hűlni hagyom.
Asztalterítés (videó)
»
Ünnepi asztali teríték bemutatása Az étkezés hangulatát, minőségét növelheti egy szépen, ízlésesen megterített asztal. Most megismerkedünk az asztali terítékek részeivel.  Alapterítés Az alaptányér emeli az étel színvonalát, amely lehet fa vagy ezüst. A vendég kaphat fűszervajat, pirítóst vagy zsemlét, amit vajkéssel együtt tálalnak. A levest nagykanállal kell enni.
A sör, a bor és a pálinka gyógyhatásai
Italok » Egyéb italok
A sör, a bor és a pálinka gyógyhatásai   Két európai országban már receptre kapható a sör: aki Lengyelországban és Csehországban vesekő betegségben szenved, sörét a társadalombiztosítás fizeti! Ugyan itthon erre még várnunk kell, de lássuk, vajon tényleg vannak-e jótékony hatásai a legnépszerűbb alkoholos italoknak, mint a sör, bor és pálinka.
Tűzoltó szelet
Hozzávalók: A tésztához: 15 dkg liszt 1 kk sütőpor 1cs vaníliás cukor 8 dkg porcukor 8 dkg margarin 1 tojás Krémhez: 1 üveg magozott meggy 2 cs vaníliás pudingpor 2 ek cukor csipet fahéj víz A morzsához: 10 dkg porcukor 10 dkg liszt 6 dkg margarin 1 kk őrölt fahéj Tetejére: 4 dl tejszínhab     Elkészítése: A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, 25*20 cm-es, zsíro...
Sült fasírt főtt tojással
Ünnepek » Húsvét
Kedvelt klasszikus a darált húsos receptek között a stefánia vagdalt, vagy más néven egyben sült fasírt. A benne lévő főtt tojás miatt különösen húsvétkor aktuális, de természetesen az év bármely más napján is elkészíthető..
Metaxa
Italok » Egyéb italok
A Metaxát sokan görög brandynek tartják, de mind a gyártási eljárása, íze, fogyasztási javaslatai, karaktere alapján elkülönül a hagyományos brandyktől. A Metaxa külön kategória önmagában: Spyros Metaxa görög úr 1880-ban úgy gondolta, hogy hatalmas lehetőség rejlik a mintegy 5000 éves hagyományokra visszatekintő görög borkészítésben.
Táska-leves receptje: (érdemes bográcsban is elkészíteni!)
Receptek » Levesek
Ez egy olyan ételnek a receptje, amelyet a gyermekkorom emlékeivel hoztam magammal. Szerintem ez egy elfeledett pásztor-étel amit a drága emlékű anyai nagyanyám szokott főzni, és a család kedvenc ételei közé tartozott. Örömmel adom át másoknak ezt a receptet, hogy tovább éljen ez az igazi magyar ételrecept.
A magyar pálinkás koktélok
Italok » Koktélok
Ki mondta, hogy nincsenek magyar eredetű koktélok? A Mojito és a Sex on the beach a múlté! Hódítanak a pálinkás koktélok. Pálinkás nyárdélutánt! Bodzás pálinka limonádéval Hozzávalók: 4 cl mézes bodzapálinka 2 cl bodzaszörp szóda lime és citrom jég Öntsd össze a pálinkát és a bodzaszörpöt, keverd el, majd öntsd fel szódával.
Tejfölös tepertős pogácsa
Receptek » Kenyerek, péksütemények
Már nagyon sok tepertős pogácsa receptet olvastam és próbáltam ki, az az igazi hagyományos nagymamáink pogácsa nekem nem nagyon tetszett, m indig olyan száraznak éreztem. Ezért kitaláltam, hogy egy lágy pogácsarecepttel ötvözöm a hagyományos tepertős pogácsa receptet, így jött létre a tejfölös-tepertős pogácsa. Szerintem nagyon finom érdemes kipróbálni.

1841 cikk | 3 / 185 oldal