Ferenc keserű, unicum, mézes pálinka, ágyas pálinka, fűszer pálinkák. A besorolás még nem letisztult. Például a mézes pálinka a pálinkák védelmét igényli, hlott likőr értékű is lehetne, ámbár az eljárás is sajátosan más...
Sokan nem tudják, hogy a neves likőrök többnyire magas alkoholtartalmúak, tehát az eredeti receptek nincsenek tekintettel az adókulcsokra.
Hozzávalók (4 főre):
60 dkg darált hús (fele marha-, fele sertéshús)
2 tojás
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek olaj
2 gerezd fokhagyma
3 tk pirospaprika
3 kk őrölt fekete bors
2 tk só
12 dkg szeletelt fehér kenyér
fél liter tej
olaj a kisütéshez (kb. 3-4 dl)
Elkészítés:
A kenyeret a tejbe áztatjuk. Kb. 10 perc elteltével jól kicsavarjuk.
Pálinkának nevezzük bármely, Magyarországon termesztett, vagy vadon termő gyümölcs cefréjéből készült párlatot. Magyarország kedvező helyzetben van, mert mikro- és makroklímája rendkívüli lehetőségeket biztosít a gyümölcstermesztés számára.
Ez a recept egy igazi régi recept, anyósom és az ő anyukája, az én nagymamám és a dédim is így csinálta a linzert.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
1 egész nagy tojás
1 sütőpor
25 dkg porcukor
kb fél dl fehérbor vagy házi tej
2kg alma
1 tk fahéj+ 3 ek kristálycukor
2-3 ek gríz
Először az almát meghámozom és lereszelem, majd rászórok egy tk fahéjat és 3 ek cukrot.
Hogy szülőföldje hol volt, mindmáig vitatott. Neve oroszul, lengyelül egyaránt a voda (víz) kicsinyített változata. érthető, hiszen a vodka világos színű, desztillált ital, nincs jellegzetes illata, aromája.
Viszont vitathatatlanul téves az a feltevés, hogy eredeti alapanyaga a burgonya, hiszen azt a spanyolok a 16.
Elkészítés:
Közepes krumplikat, lehetőleg egyforma méretűeket megmossuk, kefével lesikáljuk.
Ezután minden krumpliszemet bevagdosunk keresztben kb. 3/4-ed részig 2-3 milliméter vastag szeletekre, de úgy, hogy a krumpli alja egyben maradjon.
A krumpliszemeket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
10-12 krumplihoz kb.
Vegyes savanyú
- 2 liter hideg víz
- 2 dl 20%-os ecet
- 6 dkg só
- 20 dkg kristálycukor
- 1 púpos kávéskanál borkén
Ezekből elkészítjük a lét, amit az általunk már előre üvegekbe rakott alapanyagokra öntünk.
Alapanyag lehet minden amit szeretünk. Pl: karfiol, uborka, gyönygyhagyma, vékony répaszelet, zöldparadicsom, paprika....
A tőtike (egyes vidékeken töltike) igazán nemzetközi. Főzik Erdélyben, nálunk az Alföldön, de a görög konyha egyik különlegessége is (dolma, dolmades), szerte a Balkánon is találkozhatunk vele. Sokféle íz kombinációja ismert, de a lényeg ugyanaz, szőlőlevélbe göngyölt darált hús valamennyi.
A dolma a török dolmak igéből származik, amelynek jelentése valamit megtölteni.
A konyha jellege
Az alapszinten megrekedt népi sütés-főzési technikát, amit messze túlszárnyalt a főúri mesterszakács tudomány, hiszen ők nemcsak a halászat-vadászat előjogával élhettek, amivel változatosabb ételek kerülhettek az asztalra, hanem a megengedhettek maguknak bármilyen drága import fűszert, gyümölcsöt és húst i...