Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Különleges magyar likőrök
Italok » Különleges magyar likőrök
Ferenc keserű, unicum, mézes pálinka, ágyas pálinka, fűszer pálinkák. A besorolás még nem letisztult. Például a mézes pálinka a pálinkák védelmét igényli, hlott likőr értékű is lehetne, ámbár az eljárás is sajátosan más... Sokan nem tudják, hogy a neves likőrök többnyire magas alkoholtartalmúak, tehát az eredeti receptek nincsenek tekintettel az adókulcsokra.
Fasírt
Receptek » Főételek
Hozzávalók (4 főre): 60 dkg darált hús (fele marha-, fele sertéshús) 2 tojás 1 közepes fej vöröshagyma 2 ek olaj 2 gerezd fokhagyma 3 tk pirospaprika 3 kk őrölt fekete bors 2 tk só 12 dkg szeletelt fehér kenyér fél liter tej olaj a kisütéshez (kb. 3-4 dl) Elkészítés: A kenyeret a tejbe áztatjuk. Kb. 10 perc elteltével jól kicsavarjuk.
Pálinka fajták
Italok » Pálinkák
Pálinkának nevezzük bármely, Magyarországon termesztett, vagy vadon termő gyümölcs cefréjéből készült párlatot. Magyarország kedvező helyzetben van, mert mikro- és makroklímája rendkívüli lehetőségeket biztosít a gyümölcstermesztés számára.
Almás linzer: ahogyan nagyanyáink készítették
Receptek » Sütemények
Ez a recept egy igazi régi recept, anyósom és az ő anyukája, az én nagymamám és a dédim is így csinálta a linzert.   Hozzávalók:  50 dkg liszt 15 dkg zsír 1 egész nagy tojás 1 sütőpor 25 dkg porcukor kb fél dl fehérbor vagy házi tej 2kg alma 1 tk fahéj+ 3 ek kristálycukor 2-3 ek gríz   Először az almát meghámozom és lereszelem, majd rászórok egy tk fahéjat és 3 ek cukrot.
Vodka
Italok » Egyéb italok
Hogy szülőföldje hol volt, mindmáig vitatott. Neve oroszul, lengyelül egyaránt a voda (víz) kicsinyített változata. érthető, hiszen a vodka világos színű, desztillált ital, nincs jellegzetes illata, aromája. Viszont vitathatatlanul téves az a feltevés, hogy eredeti alapanyaga a burgonya, hiszen azt a spanyolok a 16.
Töltött sült krumpli
Receptek »
Elkészítés:     Közepes krumplikat, lehetőleg egyforma méretűeket megmossuk, kefével lesikáljuk. Ezután minden krumpliszemet bevagdosunk keresztben kb. 3/4-ed részig 2-3 milliméter vastag szeletekre, de úgy, hogy a krumpli alja egyben maradjon. A krumpliszemeket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. 10-12 krumplihoz kb.
Vegyes savanyúság elrakása
Befőzés » Savanyúságok
Vegyes savanyú - 2 liter hideg víz - 2 dl 20%-os ecet - 6 dkg só - 20 dkg kristálycukor - 1 púpos kávéskanál borkén Ezekből elkészítjük a lét, amit az általunk már előre üvegekbe rakott alapanyagokra öntünk. Alapanyag lehet minden amit szeretünk. Pl: karfiol, uborka, gyönygyhagyma, vékony répaszelet, zöldparadicsom, paprika....
A helyes táplálkozás (videó)
Gyógynövények » Egészség ABC
Az életmód-váltás egyik alappillére a helyes táplálkozás kialakítása.
Tőtike
» Szüret
A tőtike (egyes vidékeken töltike) igazán nemzetközi. Főzik Erdélyben, nálunk az Alföldön, de a görög konyha egyik különlegessége is (dolma, dolmades), szerte a Balkánon is találkozhatunk vele. Sokféle íz kombinációja ismert, de a lényeg ugyanaz, szőlőlevélbe göngyölt darált hús valamennyi. A dolma a török dolmak igéből származik, amelynek jelentése valamit megtölteni.
Erdélyi fejedelmi konyha - Főúri konyha 1600-ban
Régi receptek » Az Ősmagyarok konyhája
                                                       A konyha jellege   Az alapszinten megrekedt népi sütés-főzési technikát, amit messze túlszárnyalt a főúri mesterszakács tudomány, hiszen ők nemcsak a halászat-vadászat előjogával élhettek, amivel változatosabb ételek kerülhettek az asztalra, hanem a megengedhettek maguknak bármilyen drága import fűszert, gyümölcsöt és húst i...

1841 cikk | 4 / 185 oldal