A magyarok ősvallásának kutatásáról (szó szerinti átvételek Kiszely Istvántól)
Az ősi magyarság istenhite
Őstörténetünk egyetlen részével sem foglalkoztak annyit, mint ősi hiedelemvilágunkkal és ősvallásunkkal.
Az aratókat gyötri a nagy hőség, vagy éppen hátráltatja az esős idő, de a kényelmesebb körülményeikről gondoskodnak a mai gazdaság karbantartó üzemei és konyhája.
Az apák, nagyapák nemzedéke másféle aratásokat ismert. A kézzel végzett kaszás aratást ahol a kulcsember a kaszás férfi volt. Ennek előtte sarlóval vágták a gabonát nemcsak Magyarországon, de egész Európa-szerte.
Poharak
Ne feledjük egy gyönyörű pohárral a lehető legkellemesebb vizuális hatást érhetjük el! Természetesen minden koktélhoz egy adott típusú pohár dukál, melyek most részletesen bemutatunk. Minden esetben megállapítható, hogy a poharaknak pontosan illeniük kell a bennük felszolgált italhoz!
Koktélospohár
Az igazán hangulatos koktélozás elmaradhatatlan kelléke.
Egy nép étkezési kultúrája, szokásai, konyhájának fejlődése az adott nép történelmével szorosan összefügg.
A honfoglalás előtti korban az előmagyarok az uráli őshazában halászattal, vadászattal, gyűjtögetéssel szerezték meg táplálékukat. Az étkezésre, a felhasznált nyersanyagokra és a készítési módokra az ebből a korból származó szavakból következtethetünk, így pl.
áldos: a hun-magyar áldozati ételek általános elnevezése, hosszú lével készült ételek. Nagy gonddal készített áldozati étel, hosszú lére eresztett, leveses jellegű, melyben az egy vagy többféle húst összefőzzük zöldségekkel, friss füvekkel, fűszerekkel, gombákkal esetleg gyümölcsökkel. Az alapízesítésre a kiválasztott gyöketet használjuk.
A szer-etet
Ebben az egy szóban benne van minden: a családi tűzhely melege, a családanya jelképe, az összetartozás. A család tagjai akkor tartózkodnak szívesen otthon, ha melegséget, szeretetet, találnak. A tűz táplálásából megmaradt nekünk a tűzhely, az étkezés összetartó ereje.
Az abszint egy rendkívül magas (50%-nál több) alkoholtartalmú ital, mely növényi kivonatokból, főleg fehér ürömből, ánizsból, édesköményből készül, de tartalmaz még citromfűt, méhfűt, izsópot és angyalgyökeret is.
Színe a klorofill jelenlétének köszönhetően smaragdzöld, íze pedig kesernyés. Ebből kifolyólag vízzel hígítva és cukor hozzáadásával fogyasztják.
Hozzávalók:
40 dkg zsenge cukkini
1 fej hagyma
2 gerezd új fokhagyma
1 púpozott tk magos mustár
2 tk paprikakrém (legjobb a házi)
2 tk citromlé
2 ek fűszeres olaj (nálam most chilis volt, marad máskor is)
frissen őrölt bors
tengeri só
Elkészítése:
A cukkinit apró kockákra vágom és megpárolom a fűszeres olajon, közben megsózom.