Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Bakonyi szelet
Receptek » Főételek
Hozzávalók (2 személyre): 4 nagy szelet hús (sertéskaraj vagy -comb) 35 dkg gomba 1 közepes fej vöröshagyma 1 zöldpaprika 1 paradicsom 2 dl tejföl Olaj vagy zsír 1 evőkanál keményítő Kevés liszt bors 1 evőkanál pirospaprika Elkészítése: A hússzeleteket klopfoljuk ki és sózzuk meg mindkét oldalát.
A magyar konyha és gasztronómia kialakulása
»
Egy nép étkezési kultúrája, szokásai, konyhájának fejlődése az adott nép történelmével szorosan összefügg.  A honfoglalás előtti korban az előmagyarok az uráli őshazában halászattal, vadászattal, gyűjtögetéssel szerezték meg táplálékukat. Az étkezésre, a felhasznált nyersanyagokra és a készítési módokra az ebből a korból származó szavakból következtethetünk, így pl.
Az Ősmagyarok konyhája - 4. rész (Őseink főzési technikája)
Régi receptek » Az Ősmagyarok konyhája
Őseink főzési technikája, ételeik és italaik hozzávalói Az ősi magyar konyhát a hun áldozati ételek filozófiájának megismerésén keresztül közelítettük meg. Nézzük, hogy miből és hogyan készültek mindennapi ételeik. Forrás: AntalVali.
Abszint
Italok » Egyéb italok
Az abszint egy rendkívül magas (50%-nál több) alkoholtartalmú ital, mely növényi kivonatokból, főleg fehér ürömből, ánizsból, édesköményből készül, de tartalmaz még citromfűt, méhfűt, izsópot és angyalgyökeret is. Színe a klorofill jelenlétének köszönhetően smaragdzöld, íze pedig kesernyés. Ebből kifolyólag vízzel hígítva és cukor hozzáadásával fogyasztják.
Cukkini pástétom
Receptek » Hidegkonyha
Hozzávalók: 40 dkg zsenge cukkini 1 fej hagyma 2 gerezd új fokhagyma 1 púpozott tk magos mustár 2 tk paprikakrém (legjobb a házi) 2 tk citromlé 2 ek fűszeres olaj (nálam most chilis volt, marad máskor is) frissen őrölt bors tengeri só Elkészítése: A cukkinit apró kockákra vágom és megpárolom a fűszeres olajon, közben megsózom.
A Koktél Poharak, kellékek, és díszítők
Italok » Koktélok
Poharak Ne feledjük egy gyönyörű pohárral a lehető legkellemesebb vizuális hatást érhetjük el! Természetesen minden koktélhoz egy adott típusú pohár dukál, melyek most részletesen bemutatunk. Minden esetben megállapítható, hogy a poharaknak pontosan illeniük kell a bennük felszolgált italhoz! Koktélospohár Az igazán hangulatos koktélozás elmaradhatatlan kelléke.
Karácsonyi mézespogácsa
Ünnepek » Karácsony
Hozzávalók: 1 kg liszt 4dl porcukor 2 kk szódabikarbóna csipet só 20 dkg vaj 3 egész tojás 3 dl méz 2 ek. fahéj, őrölt szegfűszeg ízlés szerint díszítéshez: egy tojásfehérje 6 ek porcukor A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajat. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összegyúrjuk.
- Vallási ünnepek étkezése -
Ünnepek »
A vallási ünnepeknek meg van a sajátos hangulatuk, kialakultak az ünnepi szokások, ünnepi ételek és az egyes ünnepeknek a hagyományos étrendjei is. Az ünnepi örömök között fontos helyen szerepel mindaz, amit a fehér asztal nyújthat ilyen alkalmakra. Itt nem csupán az étkezések bőségéről van szó.
Fűszerek népies szinonimái
» Fűszerek
Angelika:angyalfű, angyelika, angyalgyökér, orvosi Angelika, patikai angyalfű. Angosztura:angusztura, anguszturakéreg, angoszturafa. Áfonya:afinya, fekete áfonya, havasi meggy, kukajsza, molabogyó, Alkörmös:karmazsinbogyó, álkermes, berzseny vérfürt, festőbogyó, festőszőlő. Ánizs:ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs, bécsi kömény. Aloé:valódi aloé, medveepe.
Becsinált leves
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 50 dkg csirkeaprólék, 1 csomag mirelit vegyes zöldség, 1 kanál zöldpetrezselyem, 1 vöröshagyma, 1 kanál liszt, 1 kanál olaj. Elkészítése: Míg az aprólék felenged, egy csomó petrezselyem zöldet és egy diónyi vöröshagymát apróra vágunk. Az olajban a hagymát megfuttatjuk, majd a mirelit zöldséget beletéve, néhány percig pároljuk.

1841 cikk | 5 / 185 oldal