Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Az Ősmagyarok konyhája - 2. rész (Istenhit)
Régi receptek » Az Ősmagyarok konyhája
A magyarok ősvallásának kutatásáról (szó szerinti átvételek Kiszely Istvántól)   Az ősi magyarság istenhite Őstörténetünk egyetlen részével sem foglalkoztak annyit, mint ősi hiedelemvilágunkkal és ősvallásunkkal.
Aratási - étkezési hagyományok
» Aratás
Az aratókat gyötri a nagy hőség, vagy éppen hátráltatja az esős idő, de a kényelmesebb körülményeikről gondoskodnak a mai gazdaság karbantartó üzemei és konyhája. Az apák, nagyapák nemzedéke másféle aratásokat ismert. A kézzel végzett kaszás aratást ahol a kulcsember a kaszás férfi volt. Ennek előtte sarlóval vágták a gabonát nemcsak Magyarországon, de egész Európa-szerte.
A Koktél Poharak, kellékek, és díszítők
Italok » Koktélok
Poharak Ne feledjük egy gyönyörű pohárral a lehető legkellemesebb vizuális hatást érhetjük el! Természetesen minden koktélhoz egy adott típusú pohár dukál, melyek most részletesen bemutatunk. Minden esetben megállapítható, hogy a poharaknak pontosan illeniük kell a bennük felszolgált italhoz! Koktélospohár Az igazán hangulatos koktélozás elmaradhatatlan kelléke.
A magyar konyha és gasztronómia kialakulása
»
Egy nép étkezési kultúrája, szokásai, konyhájának fejlődése az adott nép történelmével szorosan összefügg.  A honfoglalás előtti korban az előmagyarok az uráli őshazában halászattal, vadászattal, gyűjtögetéssel szerezték meg táplálékukat. Az étkezésre, a felhasznált nyersanyagokra és a készítési módokra az ebből a korból származó szavakból következtethetünk, így pl.
Csikós tokány
Receptek » Főételek
Hozzávalók: 60-80 deka sertéslapocka, 15-20 deka vöröshagyma, 1 evőkanálnyi piros paprika, 1 deci paradicsomlé, 1 gerezd fokhagyma, só, 4-5 zöldpaprika, étolaj, 2 deci tejföl, 1 evőkanálnyi finomra vágott zöldpetrezselyem.
- Hun-Magyar konyhai elnevezések -
Régi receptek » Hun receptek
áldos: a hun-magyar áldozati ételek általános elnevezése, hosszú lével készült ételek. Nagy gonddal készített áldozati étel, hosszú lére eresztett, leveses jellegű, melyben az egy vagy többféle húst összefőzzük zöldségekkel, friss füvekkel, fűszerekkel, gombákkal esetleg gyümölcsökkel. Az alapízesítésre a kiválasztott gyöketet használjuk.
Az Ősmagyarok konyhája - 3. rész (szer-etet)
Régi receptek » Az Ősmagyarok konyhája
A szer-etet Ebben az egy szóban benne van minden: a családi tűzhely melege, a családanya jelképe, az összetartozás. A család tagjai akkor tartózkodnak szívesen otthon, ha melegséget, szeretetet, találnak. A tűz táplálásából megmaradt nekünk a tűzhely, az étkezés összetartó ereje.
Abszint
Italok » Egyéb italok
Az abszint egy rendkívül magas (50%-nál több) alkoholtartalmú ital, mely növényi kivonatokból, főleg fehér ürömből, ánizsból, édesköményből készül, de tartalmaz még citromfűt, méhfűt, izsópot és angyalgyökeret is. Színe a klorofill jelenlétének köszönhetően smaragdzöld, íze pedig kesernyés. Ebből kifolyólag vízzel hígítva és cukor hozzáadásával fogyasztják.
Cukkini pástétom
Receptek » Hidegkonyha
Hozzávalók: 40 dkg zsenge cukkini 1 fej hagyma 2 gerezd új fokhagyma 1 púpozott tk magos mustár 2 tk paprikakrém (legjobb a házi) 2 tk citromlé 2 ek fűszeres olaj (nálam most chilis volt, marad máskor is) frissen őrölt bors tengeri só Elkészítése: A cukkinit apró kockákra vágom és megpárolom a fűszeres olajon, közben megsózom.
Nejlon szelet
Receptek » Sütemények
Hozzávalók Kakaós tésztalap 30 dkg liszt 1 evőkanál zsír 7,5 dkg margarin 15 dkg porcukor 2 tojássárgája 2 evőkanál kakaópor fél csomag szalakáli kevés tej Piskóta piskóta tészta 6 tojásból Krém 20 dkg liszt 6 dl tej 15 dkg porcukor 1 margarin Elkészítés A lisztet zsírral és margarinnal összegyúrjuk, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgákat, a kakópo...

1841 cikk | 5 / 185 oldal