Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

- Vallási ünnepek étkezése -
Ünnepek »
A vallási ünnepeknek meg van a sajátos hangulatuk, kialakultak az ünnepi szokások, ünnepi ételek és az egyes ünnepeknek a hagyományos étrendjei is. Az ünnepi örömök között fontos helyen szerepel mindaz, amit a fehér asztal nyújthat ilyen alkalmakra. Itt nem csupán az étkezések bőségéről van szó.
Bakonyi szelet
Receptek » Főételek
Hozzávalók (2 személyre): 4 nagy szelet hús (sertéskaraj vagy -comb) 35 dkg gomba 1 közepes fej vöröshagyma 1 zöldpaprika 1 paradicsom 2 dl tejföl Olaj vagy zsír 1 evőkanál keményítő Kevés liszt bors 1 evőkanál pirospaprika Elkészítése: A hússzeleteket klopfoljuk ki és sózzuk meg mindkét oldalát.
Karácsonyi mézespogácsa
Ünnepek » Karácsony
Hozzávalók: 1 kg liszt 4dl porcukor 2 kk szódabikarbóna csipet só 20 dkg vaj 3 egész tojás 3 dl méz 2 ek. fahéj, őrölt szegfűszeg ízlés szerint díszítéshez: egy tojásfehérje 6 ek porcukor A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajat. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összegyúrjuk.
Erdélyi gombás szelet
Receptek » Főételek
Öt deka vajon, vagy margarinon, egyenként kisütünk nyolc kicsontozott, kivert és beborsozott rövidkaraj szeletet, majd tűzálló tálon félig egymásra fektetjük, akár a tetőcserepeket.
A Tokaji bor évjáratok
Italok » Borok
2003-Magas cukorfokról induló aszúsodás, mely megakadt a korai rossz idő miatt. Várhatóan nagy mennyiségű, de… 8- 9* 2002-Viszonylag kevés jó minőségű aszú a korai nagy esők miatt. 7- 8* 2001-Rendkívül esős évjárat, nagyobb mennyiségű aszúszem, várhatóan kisebb koncentráltság. Néhány termelőtől, néhány dűlőből származ--hatnak nagy borok is. Érdemes jól körülnézni.
Fűszerek népies szinonimái
» Fűszerek
Angelika:angyalfű, angyelika, angyalgyökér, orvosi Angelika, patikai angyalfű. Angosztura:angusztura, anguszturakéreg, angoszturafa. Áfonya:afinya, fekete áfonya, havasi meggy, kukajsza, molabogyó, Alkörmös:karmazsinbogyó, álkermes, berzseny vérfürt, festőbogyó, festőszőlő. Ánizs:ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs, bécsi kömény. Aloé:valódi aloé, medveepe.
Az Ősmagyarok konyhája - 4. rész (Őseink főzési technikája)
Régi receptek » Az Ősmagyarok konyhája
Őseink főzési technikája, ételeik és italaik hozzávalói Az ősi magyar konyhát a hun áldozati ételek filozófiájának megismerésén keresztül közelítettük meg. Nézzük, hogy miből és hogyan készültek mindennapi ételeik. Forrás: AntalVali.
Becsinált leves
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 50 dkg csirkeaprólék, 1 csomag mirelit vegyes zöldség, 1 kanál zöldpetrezselyem, 1 vöröshagyma, 1 kanál liszt, 1 kanál olaj. Elkészítése: Míg az aprólék felenged, egy csomó petrezselyem zöldet és egy diónyi vöröshagymát apróra vágunk. Az olajban a hagymát megfuttatjuk, majd a mirelit zöldséget beletéve, néhány percig pároljuk.
Zakuszka
Befőzés » Zöldségbefőttek
Az Erdélyből származó zakuszka sokak által ismert és kedvelt zöldségkrém, amely kenhető kenyérre, de felhasználhatjuk ételek ízesítésére is. Üveges kiszerelésben az üzletekben is megvásárolható, de még ízletesebb a saját készítésű. Így ráadásul a legfinomabb és legjobb minőségű szezonális alapanyagokat használhatjuk fel a készítéséhez.
A masszázs, mint alternatív gyógymód ( története, hatásai)
A masszázs napjainkban igen elterjedt kezelési módszer az alternatív terápiák közt. Sokan azonban nem is tudják, hogy őseink is alkalmazták ezt az eljárást gyógyulás céljából. A masszázs a mechanoterápia tárgykörébe tartozik, annak passzív részét képezi, a kimozgatásokkal együtt.A masszázs ősi, ösztönös művelet, gyógymód.

1841 cikk | 6 / 185 oldal