Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Pásztor ételek
Régi receptek » Az Ősmagyarok konyhája
Szárított hús:    A leölt állat húsát nyúzás után rémfára aggatták a pásztorok, majd egy gyékény vászonponyvára feldarabolták csontostúl kb akkora darabokra, mint egy kontyos dió, azután részletekben hagyma nélkül hüvelykes tányér vastagságban felbokráncsolták, sót hintettek rá, ezt a réteget a még többször megismételték, majd annyi vízzel öntötték fel, hogy egy újnyira ellepje ...
Sajtfajták
» Tejtermékek
A sajtoknak számtalan fajtája van, mivel a készítési módszer változatos, sőt az oltó baktériumtenyészet sokszor titkosan kezelt. A sajtokat két könnyen számszerűsíthető tulajdonság alapján szokták osztályokba sorolni. Az egyik jellemző a víztartalom aránya a sajt teljes tömegében. Minél magasabb a víztartalom, annál puhább a sajt.
Almafőzelék
Receptek » Főzelék
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg alma, 4 dkg liszt, 3 dkg cukor, 1 evőkanál ecet, kevés só, 1 dl tejföl vagy joghurt. A meghámozott és felszeletelt almát forrásban lévő vízbe tesszük. Hozzáadjuk az ízesítőket: cukor, ecet, só. Ha az alma már puhul, a lisztet kevés hideg vízzel, vagy ha van tejfellel, összekeverjük és a forrásban lévő főzelékre öntjük.
Csillagánizs
» Fűszerek
Magyar neve az aroma hasonlóságán alapszik: az ánizs egynyári lágyszárú növény magva, a csillagánizs egy fa termése. A nyolcágú, csillag alakú, 12-17 mm átmérőjű termést az ágacskákban "lakó" magvakkal együtt használjuk.Szaküzletekben kapható, de tökéletesen helyettesíthető ánizzsal.
Brassói apropecsenye
Receptek » Főételek
Hozzávalók: 50 dkg sertéshús (vagy bármilyen más csont nélküli szárnyas húsból is szoktam, akkor rövidebb az elkészítési ideje),  1 közepes vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors, majoranna, pirospaprika 1 kg krumpli,  olaj a sütéshez Elkészítése: A húst egyforma, nem túl nagy kockákra, a vöröshagymát apróra vágom.
Krówka - omlós vajkaramella házilag
Receptek » Édességek
Hozzávalók: 25 dkg kristálycukor 0,5 l tej 4 dkg vaj Elkészítése: 1. A tejet elkevertem a cukorral, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve elkezdtem főzni. Kb. 50 perc (nem tévedés...) alatt a cukros tej besűrűsödött, harmadára főtt, és nagyon lassan elkezdett karamellizálódni.
Agyas leves háromszékiesen
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 1 dl tejföl, 1-1,5 liter káposztalé, 50 dkg-os káposzta, 1 fej vöröshagyma, 35 dkg disznóhús, 30 dkg sertésvelő vagy borjúvelő, babérlevél, 5 dkg liszt, 5 dkg rizs, paprika, só, bors, zsiradék Elkészítése: Ha túl savanyú a káposztalé, felhígítjuk vízzel, majd a káposztával együtt főni tesszük. Mikor felforrt, hozzáadjuk az apró kockákra vágott húst és a babérlevelet.
Bácskai rizseshús
Receptek » Főételek
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg combból 30 dkg zöldpaprika 15 dkg paradicsom 20 dkg rizs petrezselyem só Elkészítése: A rizst mosd meg, s csöpögtesd le. Ha a pörkölt már majdnem puha, egy tűzálló tálban add hozzá a rizst, a kicsumázott, felaprított zöldpaprikát és a feldarabolt paradicsomot.
A bor készítése
Italok » Borok
Csak megfelelõen érett és egészséges szõlõbõl lehet jó bort elõállítani. A szüret helyes idõzítése meghatározza a bor jellegét. Mindig sok függ az idõjárástól is, számolni kell az õszi szeszélyes idõvel. Egy ideális évben a nem túlságosan hideg tél után a tõkék májusig kihajtanak. Júniusban kezd el virágozni.
Báránypörkölt recept
Ünnepek » Húsvét
Hozzávalók: 1 kg csontos bárányhús 0,6 dl olaj 10 dkg vöröshagyma 1 dkg fűszerpaprika 8 g só 8 dkg zöldpaprika 3 dkg paradicsom 24 dkg laskatészta Elkészítés: A húst kicsontozzuk, és felkockázzuk, a hagymát, paprikát és a paradicsomot felaprítjuk. A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a húst és a csontot, majd párolni kezdjük. Beletesszük a paprikát és a paradicsomot.

1841 cikk | 7 / 185 oldal