Szárított hús:
A leölt állat húsát nyúzás után rémfára aggatták a pásztorok, majd egy gyékény vászonponyvára feldarabolták csontostúl kb akkora darabokra, mint egy kontyos dió, azután részletekben hagyma nélkül hüvelykes tányér vastagságban felbokráncsolták, sót hintettek rá, ezt a réteget a még többször megismételték, majd annyi vízzel öntötték fel, hogy egy újnyira ellepje ...
A sajtoknak számtalan fajtája van, mivel a készítési módszer változatos, sőt az oltó baktériumtenyészet sokszor titkosan kezelt.
A sajtokat két könnyen számszerűsíthető tulajdonság alapján szokták osztályokba sorolni.
Az egyik jellemző a víztartalom aránya a sajt teljes tömegében. Minél magasabb a víztartalom, annál puhább a sajt.
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg alma,
4 dkg liszt,
3 dkg cukor,
1 evőkanál ecet,
kevés só,
1 dl tejföl vagy joghurt.
A meghámozott és felszeletelt almát forrásban lévő vízbe tesszük.
Hozzáadjuk az ízesítőket: cukor, ecet, só. Ha az alma már puhul, a lisztet kevés hideg vízzel, vagy ha van tejfellel, összekeverjük és a forrásban lévő főzelékre öntjük.
Magyar neve az aroma hasonlóságán alapszik: az ánizs egynyári lágyszárú növény magva, a csillagánizs egy fa termése. A nyolcágú, csillag alakú, 12-17 mm átmérőjű termést az ágacskákban "lakó" magvakkal együtt használjuk.Szaküzletekben kapható, de tökéletesen helyettesíthető ánizzsal.
Hozzávalók:
50 dkg sertéshús (vagy bármilyen más csont nélküli szárnyas húsból is szoktam, akkor rövidebb az elkészítési ideje),
1 közepes vöröshagyma,
4-5 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors, majoranna, pirospaprika
1 kg krumpli,
olaj a sütéshez
Elkészítése:
A húst egyforma, nem túl nagy kockákra, a vöröshagymát apróra vágom.
Hozzávalók:
25 dkg kristálycukor
0,5 l tej
4 dkg vaj
Elkészítése:
1. A tejet elkevertem a cukorral, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve elkezdtem főzni.
Kb. 50 perc (nem tévedés...) alatt a cukros tej besűrűsödött, harmadára főtt, és nagyon lassan elkezdett karamellizálódni.
Hozzávalók: 1 dl tejföl, 1-1,5 liter káposztalé, 50 dkg-os káposzta, 1 fej vöröshagyma, 35 dkg disznóhús, 30 dkg sertésvelő vagy borjúvelő, babérlevél, 5 dkg liszt, 5 dkg rizs, paprika, só, bors, zsiradék
Elkészítése: Ha túl savanyú a káposztalé, felhígítjuk vízzel, majd a káposztával együtt főni tesszük. Mikor felforrt, hozzáadjuk az apró kockákra vágott húst és a babérlevelet.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg combból
30 dkg zöldpaprika
15 dkg paradicsom
20 dkg rizs
petrezselyem
só
Elkészítése:
A rizst mosd meg, s csöpögtesd le. Ha a pörkölt már majdnem puha, egy tűzálló tálban add hozzá a rizst, a kicsumázott, felaprított zöldpaprikát és a feldarabolt paradicsomot.
Csak megfelelõen érett és egészséges szõlõbõl lehet jó bort elõállítani. A szüret helyes idõzítése meghatározza a bor jellegét. Mindig sok függ az idõjárástól is, számolni kell az õszi szeszélyes idõvel. Egy ideális évben a nem túlságosan hideg tél után a tõkék májusig kihajtanak. Júniusban kezd el virágozni.
Hozzávalók:
1 kg csontos bárányhús
0,6 dl olaj
10 dkg vöröshagyma
1 dkg fűszerpaprika
8 g só
8 dkg zöldpaprika
3 dkg paradicsom
24 dkg laskatészta
Elkészítés:
A húst kicsontozzuk, és felkockázzuk, a hagymát, paprikát és a paradicsomot felaprítjuk. A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a húst és a csontot, majd párolni kezdjük. Beletesszük a paprikát és a paradicsomot.