Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

A "Csiga" sütemény (1929)
Receptek » Sütemények
Mulicz Károly: Barátaimnak! Az édesanyám előfizetője volt az Erdélyi Magyar Lányoknak, az egyik 1929-es példányból kivettem a "Csiga" sütemény receptjét, íme: Veszünk fél kilogram lisztet, egy vizespohár tejfelt, egy vizespohár zsírt, hidegen szétmorzsolunk 2 deka élesztőt, kevés sóval és 2 tojással az egésszet jól összegyúrjuk.
Tejszínes hagymakrémleves
Hozzávalók: 5-6 fej közepes vöröshagyma 1-2 fej fokhagyma 1,5 l levesalap (2 leveskockából) 2 dl tejszín 1 kanál liszt szerecsendió bors petrezselyem pirítós kenyér reszelt sajt Elkészítés: A hagymát kockára vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk, és kevés olajon puhára pároljuk. Ha kész, összeturmixoljuk, majd visszatöltjük a lábasba.
Pálinka fajták
Italok » Pálinkák
Pálinkának nevezzük bármely, Magyarországon termesztett, vagy vadon termő gyümölcs cefréjéből készült párlatot. Magyarország kedvező helyzetben van, mert mikro- és makroklímája rendkívüli lehetőségeket biztosít a gyümölcstermesztés számára.
Agyas leves háromszékiesen
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 1 dl tejföl, 1-1,5 liter káposztalé, 50 dkg-os káposzta, 1 fej vöröshagyma, 35 dkg disznóhús, 30 dkg sertésvelő vagy borjúvelő, babérlevél, 5 dkg liszt, 5 dkg rizs, paprika, só, bors, zsiradék Elkészítése: Ha túl savanyú a káposztalé, felhígítjuk vízzel, majd a káposztával együtt főni tesszük. Mikor felforrt, hozzáadjuk az apró kockákra vágott húst és a babérlevelet.
A bor szó jelentése
Italok » Borok
A magyarság azon ritka népek egyike, amelynek saját szava van a bor megjelölésére. A legtöbb európai nép a bor szót a latinból (vinum) vette át: win, wine, vin, vino, vina. A szó eredetét követve, visszatérhetünk a hun-magyar őstörténet távoli korszakaiba, ősvallásunk, istenhitének a világába. Az első leírt magyar szó a bor! Meglepő módon a kínaiak írták le először.
Karácsonyi étkezés
Ünnepek » Karácsony
Karácsony böjtje A karácsony böjtje, amely a hamvazószerda és a nagypéntek mellett a legszigorúbb, de örömmel vállalt böjti nap. Ilyenkor reggelire csupán kenyeret és olajba áztatott savanyú káposztát ettek a jó katolikusok. Mások csak kenyéren és vízen böjtöltek. A böjti ebédre üres bableves és mákos guba vagy mákos tészta készült.
A masszázs, mint alternatív gyógymód ( története, hatásai)
A masszázs napjainkban igen elterjedt kezelési módszer az alternatív terápiák közt. Sokan azonban nem is tudják, hogy őseink is alkalmazták ezt az eljárást gyógyulás céljából. A masszázs a mechanoterápia tárgykörébe tartozik, annak passzív részét képezi, a kimozgatásokkal együtt.A masszázs ősi, ösztönös művelet, gyógymód.
Pálinka elnevezései
Italok » Pálinkák
A pálinka elnevezései: három emberes pálinka – (két ember lefogja a harmadik a szájába tölti); ákovita – az élet vize – az aqua vitae latin kifejezésből; baracilin – barackpálinka (mint gyógyszer); bugyi – a XIX.
Brassói aprópecsenye
Receptek » Főételek
Hozzávalók 3-4 személyre: 50 dkg apróhús 5 evőkanál olaj 3 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma őrölt bors só Elkészítése: A húst (sertést vagy pulykát) vágd 1,5-2 cm-es kockákra. A megtisztított vöröshagymát aprítsd finomra, és az olajon előbb pirítsd üvegesre, majd pici vizet aláöntve párold meg. Tedd hozzá a húst és a zúzott fokhagymát, sózd, borsozd.
Húsvéti tojás készítése marcipánból (videó)
Ünnepek » Húsvét
Nagyon finom, és kiadós édességet fogunk készíteni marcipánból. Húsvétra lehet belőle gyártani kis tojásokat, amiket akár különböző színes cukrokba is beleforgathatunk.

1841 cikk | 8 / 185 oldal