Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Tökös gibenyica
Receptek » Sütemények
A Délvidék egyik kedvelt csemegéje. Hívják gibenyicának és gabanyicának is.
Betyárleves bakonyi módra
Receptek » Levesek
hozzávalók 4 főre 40 dkg sertéscomb 10 dkg füstölt szalonna 20 dkg gomba 20 dkg leveszöldség 15 dkg vöröshagyma 3 dl tejföl 2 ek liszt 1 ek fűszerpaprika 1 csokor kapor 1 db paradicsom só, bors kevés olaj   elkészítése A hagymát felkockázzuk. A húst megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk.
Pálinka elnevezései
Italok » Pálinkák
A pálinka elnevezései: három emberes pálinka – (két ember lefogja a harmadik a szájába tölti); ákovita – az élet vize – az aqua vitae latin kifejezésből; baracilin – barackpálinka (mint gyógyszer); bugyi – a XIX.
Karácsonyi étkezés
Ünnepek » Karácsony
Karácsony böjtje A karácsony böjtje, amely a hamvazószerda és a nagypéntek mellett a legszigorúbb, de örömmel vállalt böjti nap. Ilyenkor reggelire csupán kenyeret és olajba áztatott savanyú káposztát ettek a jó katolikusok. Mások csak kenyéren és vízen böjtöltek. A böjti ebédre üres bableves és mákos guba vagy mákos tészta készült.
Italajánló - Milyen ételhez milyen bort...
Italok » Borok
Érdekes kérdés, hogy milyen ételekhez, milyen borokat ajánljunk. A bor meg tudja adni azt a különleges ízt, bukét, ami kiegészítheti, és tökéletessé teheti a felkínált ételünket. Borivásnál lehetőleg a könnyű boroktól haladjunk a tüzesebb borok felé, a világosabb színűtől a sötétebb, szárazabbtól az édesebb , a fiatalabbtól az idősebb évjáratú felé.
Kukoricadara
» Gabonák
Hagyományos magyar kásaételek alapanyaga, különösen az Észak-alföldön, ahol még ma is sokan fogyasztják. A kukoricaőrlemények színét a kukoricafajta sárga magbelsőjének színe határozza meg. A finom szemcsés kukoricaliszt világosabb, a nagy szemcsés dara, illetve kásadara sötétebb sárgás árnyalatú. Az őrlemények csírarészektől, héjrészektől mentesek.
A bor szó jelentése
Italok » Borok
A magyarság azon ritka népek egyike, amelynek saját szava van a bor megjelölésére. A legtöbb európai nép a bor szót a latinból (vinum) vette át: win, wine, vin, vino, vina. A szó eredetét követve, visszatérhetünk a hun-magyar őstörténet távoli korszakaiba, ősvallásunk, istenhitének a világába. Az első leírt magyar szó a bor! Meglepő módon a kínaiak írták le először.
Bakonyi betyárleves
Receptek » Levesek
Hozzávalók: 35 dkg marhaszegy, 1 pár csirkecomb, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej hagyma, só, egész bors, csípős paprika, csusza tészta, 1 egész tojásból és a hozzávaló lisztből. (a liszt mennyisége a tészta állagától függ) Elkészítése: A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni. Sóval, egész borssal ízesítjük.
Worchester mártás
» Fűszerkeverékek, fűszermártások
Csípős, angol eredetű fűszermártás, fűszeres ecet, amelyet pardicsompürével, esetleg szójababbal sűrítenek, és sokféle fűszerrel (cukor, só, citrom, szegfűbors, szegfűszeg, babérlevél, chili, fokhagyma, szerecsendió, koriander, mogyoróhagyma, tamarindgyümölcs, rum, sherry) ízesítenek. Pontos összetételét persze nem kötik a nyilvánosság orrára.
A Tokaji szőlőfajták
Italok » Borok
A tokaji szőlőművelés A filoxéravészt megelőzően a kopaszmetszéses fejművelés volt jellemző a borvidéken. Ma az alacsony-kordon, kis sortávolsággal terjedt el. Ennek előnye a talajról visszaverődő fénysugarak és a hő kedvezőbb hasznosíthatósága. Mindazonáltal fontos figyelemmel lenni arra, hogy ne legyen túl alacsony a kordon, mert ez a hosszú fürtök talajra fekvését eredményezné.

1841 cikk | 8 / 185 oldal