Magyar konyha - Legolvasottabb cikkek

   

Komlóleves
Hozzávalók: 2 ek liszt, 50 dkg komló, 1 cikk fokhagyma, 5 dkg vaj, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, ecet Elkészítése: A komlót több vízben megmossuk, majd a fokhagymával és hagymával forrásban lévő, borssal, sóval és ecettel enyhén fűszerezett vízbe tesszük. Addig főzzük, amíg megpuhul. A fokhagymát és a hagymát kivesszük belőle.
Lucerna
Gyógynövények » A szántóföldön
A lucerna levelei gyógyító erõvel rendelkeznek. A növény zsenge, fiatal leveleit zöldségként lehet fogyasztani, étvágygerjesztõ, emésztõrendszer erõsítõ, jó fekélyek kezelésére. India ajurvédikus orvosai is fekélyek kezelésére, izületi gyulladásos fájdalmakra, és vízvisszatartásra adták. Az arabok „minden ételek atyjának”hívták, alfalfának.
Tejszínes hagymakrémleves
Hozzávalók: 5-6 fej közepes vöröshagyma 1-2 fej fokhagyma 1,5 l levesalap (2 leveskockából) 2 dl tejszín 1 kanál liszt szerecsendió bors petrezselyem pirítós kenyér reszelt sajt Elkészítés: A hagymát kockára vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk, és kevés olajon puhára pároljuk. Ha kész, összeturmixoljuk, majd visszatöltjük a lábasba.
A Tokaji borfajták
Italok » Borok
Furmint A tokaji furmint Hegyalja egyik fo szolofajtája és legismertebb bora, az aszúk legfontosabb alapbora. Furmint borainkat a furmint szolo nem aszúsodott szemeibol készítjük hagyományos eljárással,legalább egy évig tartó tölgyfahordós érleléssel,majd palackozzuk. Tükrösen fényes, szalmasárga színu,gyümölcsös illatú, határozott savgerincu, fuszeres ízu, harmonikus bor.
A csipkebogyóból készült por hatékonyabban csökkenti az ízületi fájdalmat, mint a Panadol
Gyógynövények » Gyógyreceptúrák
Az Osteoarthritis ( Magyarországon általában arthrosisnak nevezzük; gyulladásos ízületi betegség panaszai és tünetei) vizsgálata közben jutottak erre az eredményre a Kalifornia Egyetem és a Fredericksburg kórház munkatársai és az eredményeket a közelmúltban publikálták a Osteoarthritis and Cartilage című magazinban. Az arthrosis gyakori formája az ízületi bántalmaknak.
Húsvéti ételek
Ünnepek » Húsvét
A katolikusok húsvéti ünnepének évszázadok óta egyik kiemelt mozzanata a jellegzetes húsvéti ételek –kalács, sonka, bárány, tojás, stb.– megszentelése. E húsvéti eledelek jellegzetes régi neve a kókonya, amelynek eredetét nyelvészeink egyelőre még nem tisztázták megnyugtatóan.
Fenyőtinorú
Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Fenyőtinóru Suillus granulatus Népies elnevezése: Vajgomba, Tehéngomba.   Májustól novemberig, kéttűs fenyő (erdei és feketefenyő) alatt növő, gyakori faj. Sárgásbarna, rozsdaszínű ragadós kalapú, fenyvesben termő, közepes termetű tinóru. Sárga tönkjén fiatal korban fölül finom, korpaszerű szemcsék vannak.
Kávé készítmények, italok (videó)
Italok » Kávé
Mericano Forró vízzel higított eszpresszó, amely filterkávéra hasonlító kávéital, de megmarad az eszpresszó íze. Café Frappé ˝-ed rész erős kávé ˝-ed rész fagyival mixerben összekeverve. Cappuccino 1/3 rész eszpresszó, 1/3 rész gőzölt tejjel és 1/3 rész tejhabbal. A capuccino nem hosszúkávé és tejszínhab, hanem eszpresszókávé és krémesített tej keveréke.
Füstölt hal - saláta pisztrángból, lazacból vagy makrélából
Savanyúk - saláták » Saláták
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg füstölt hal (pisztráng, lazac vagy makréla) 1 alma, 1 kisebb kígyóuborka (kb. 15 dkg), 1 kis fej hagyma, 4 evőkanál tejföl, 3 evőkanál majonéz, csipetnyi só, csipetnyi fehér bors, pár csepp citromlé, paradicsom, tojáskarikák, uborkakarikák és kapor a díszítéshez.
A Nagybányai tepertős pogácsa (1929)
Receptek » Sütemények
Mulicz Károly: Barátaimnak! Az édesanyám előfizetője volt az Erdélyi Magyar Lányoknak, az egyik 1929-es példányból kivettem a Nagybányai tepertős pogácsa receptjét, íme: Fél kiló lisztet, egy tojás sárgáját, 1 evőkanál rumot, 1 tetejes kávéskanál sót, 1 késhegynyi szóda bikarbónát, annyi hideg vizzel gyúrunk össze,hogy írós-vajas tészta keménységű legyen.

1841 cikk | 9 / 185 oldal