Magyar konyha - Legújabb cikkek

   

Édesgyökér
Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Alkalmazható a légzőszervi megbetegedések gyógyításában, mivel hatóanyaga a légzőszerveket megtámadó vírusokkal szemben hatásos, így csillapítja a köhögést, torokfájást és fellazítja a légutak nyálkahártyájára tapadt váladékot. Hatékonyan csökkenti a májgyulladást (hepatitist) és segíti a betegséget kiváltó vírus elpusztítását.
Fehérmályva
Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Őszi növény a Fehérmályva amit ha szerencsénk van még enyhe teleken is megtalálunk. Orvosi Zilizt már 5000 éves óegyiptomi papirusz is köhögés elleni szerként említi. A ziliz az a gyógynövény, amit soha nem szabad főzni, de még csak forrázni sem, sajátos nyákanyag tartalma miatt.
Fagyöngy
Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Téli hónapokban már csak a gyógynövények gyökerei gyűjthetők, egyetlen növény van még csupán termés alatt novemberben ez pedig a Fagyöngy. Madárlépnek nevezték, mert hosszú ideig fõzve pépszerû anyagot készítettek belőle, melyet madár-, és légyfogónak használtak. Erre utalhat egyik magyar elnevezése is: „enyvesbogyó”.
Katáng
Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Késő ősszel, oktberben gyűjthető a Napra néző, mezei kék liliom, bodácskóró, nagyapó füve neveken is ismert Katáng. Máj, -vese és léptisztító szerként ismert növény. Orsó alakú gyökerét gyűjtjük, mely frissen húsos, megszárítva szaruszerű. Cichorii radix néven drogot képez. Hatóanyaga az inulin, lavulin, intibin, kolin.
Ezerjófű
Gyógynövények » Gazok, vagy mégsem?
Augusztus hónap növénye az Ezerjófű. A magyar népi orvoslás is sebgyógyítóként tartja számon, erről árulkodik Arany János verse is: „Mint a gímszarvas, kit vadász sérte nyíllal, Fut sötét erdőbe sajgó fájdalmival. Fut kies pataknak enyhítő vizére, És ezerjófüvet tépni a sebére.” Keserûsége miatt magyar népi neve „epefû”, „földepe”.
Martilapu
Gyógynövények » Gazok, vagy mégsem?
Május hónap növnye a régóta megbecsült köptető, köhögés elleni szer a Martilapu. Virága és levele a drog. 7-8 % nyálkaanyagot, valamint keserű glikozidát, csersavat, cinksót, fitoszterineket tartalmaz. A gyulladt légúti nyálkahártya ingerlékenységét csökkenti, a köhögést csillapítja, köptet, a gyulladást szünteti. Mivel keserûanyag is van benne, ezért étvágyjavító, tonizáló hatású.
Kálmos
Gyógynövények » Gazok, vagy mégsem?
Márciusban gyűjthető gyógynövényünk az orvosi kálmos. Ázsiából származik a XVI. sz.-ban hozták be Európába. A régi kínai gyógynövénykönyvek "élethosszabítónak” nevezték és a legjobb gyomorszerként emlegették. A drog a kálmos gyökértörzse 3-5% illóolajat, keserűanyagot és cseranyagot tartalmaz.
Macskagyökér
Gyógynövények » Gazok, vagy mégsem?
Februárban gyűjthető gyógynövényünk a Macskagyökönke gyökere. Már a rómaiak ismerték nyugtató hatását, nevét is (Valeriana officinalisL.) Gyökerében 0,1- 0,5 % illóolaj van, mely valeriánsavat tartalmaz, ennek borneol nevű hatóanyaga csökkenti a reflexingerlékenységet, az izovaleriánsav észterek pedig nyugtató hatásúak.
Diós, rumos, kávés szelet
Hozzávalók: Tésztához: 3 tojás 15 dkg porcukor 3 dl tejföl 20 dkg liszt 10 dkg darált dió fél csomag sütőpor csipet só 1 csomag vaníliás cukor Krémhez: 6 dl tej 2 db tojás 80 g étkezési keményítő vagy 2 csomag vaníliás pudingpor rum vagy rumaroma ízlés szerint 2 kávéskanál kávépor vagy cappuccino vagy lefőzött erős feketekávé 10-15 dkg cukor 2 csomag vaníl...
Négerkocka-torta
Receptek » Sütemények
Ha szerettétek a négerkockát, akkor ezt a torta is nyerő lesz. Csokiimádóknak dupla élvezetet nyújt, hiszen nem csak a tésztába kerül kakaó, hanem a tortát is olvasztott csoki borítja. Elkészítése egyszerű. Születésnapokra, ünnepekre, családi, baráti összejövetelekre pompás sütemény.

1841 cikk | 10 / 185 oldal