Hozzávalók 12 adaghoz:
A tésztához:
300 ml tej (2,8%-os)
3 db tojássárgája
1 csipet só
1 teáskanál kristálycukor
250 g búzaliszt (BL55)
250 g rétesliszt
7 g élesztő (instant)
A töltelékhez:
50 g vaj
100 g dió (darált)
100 g kristálycukor
10 g vaníliás cukor - bourbon
1 db citrom reszelt héja
0.
Hozzávalók
A piskótához:
130 g vaj
110 g porcukor
6 db tojássárgája
130 g búzaliszt
130 g csokoládé - ét (53%-os)
6 db tojásfehérje
A bevonóhoz:
50 ml víz
110 g porcukor
150 g csokoládé - ét (53%-os)
60 g vaj
5 ml ecet (10%-os)
A töltéshez:
200 g baracklekvár
Elkészítés
1.
Kövér porcsin (Portulaca oleracea)
A legtöbben csak úgy ismerik: gaz
Valójában:
Csupasz, 30 cm magas, évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt nyersen is és főzve fogyasztják.
Elkészítés:
Közepes krumplikat, lehetőleg egyforma méretűeket megmossuk, kefével lesikáljuk.
Ezután minden krumpliszemet bevagdosunk keresztben kb. 3/4-ed részig 2-3 milliméter vastag szeletekre, de úgy, hogy a krumpli alja egyben maradjon.
A krumpliszemeket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
10-12 krumplihoz kb.
Hozzávalók:
5-6 fej közepes vöröshagyma
1-2 fej fokhagyma
1,5 l levesalap (2 leveskockából)
2 dl tejszín
1 kanál liszt
szerecsendió
bors
petrezselyem
pirítós kenyér
reszelt sajt
Elkészítés:
A hagymát kockára vágjuk, a fokhagymát felaprítjuk, és kevés olajon puhára pároljuk. Ha kész, összeturmixoljuk, majd visszatöltjük a lábasba.
A rácsos sütemények a nagymamák specialitásai, de nem árt, ha te is kiképzed magad ez ügyben, pláne akkor, ha húsvétkor sok vendéget vársz.
Az elkészítési idő hosszúnak tűnik, de ez csak a pihentetés, illetve a sütés miatt van, ezeket leszámítva egy nagyon egyszerű és ízletes desszertről van szó.
Hozzávalók:
1 l tej
1 csésze rizs
4 egész tojás
4-5 evőkanál kristálycukor
vaníliás cukor
reszelt citromhéj
1 csipet só
Elkészítés:
A rizst kevés (1-2 deci) vízben párolni kezdem, mikor elkezd duzzadni, hozzáadom a tejet és a sót, tejberizst főzök belőle. (Nem baj, ha nem főtt teljesen puhára a rizs, mert állás közben felszívja a tejet és megpuhul). Hűlni hagyom.
Ebben a cikkben a vajról lesz szó. A vajról, nem margarinokról, vajkrémekről, szendvicskrémekről. Azért fontos mindezt jó előre leszögezni, mert mint kiderült nem mindenki számára világos, hogy a vaj pontosan micsoda.
A vajban nincs más, mint tejzsír. Nincs benne emulgeáló, ilyen-olyan E számos csoda, színező anyag, savópor és bétakarotin. A vajban vaj van, és kész.