Magyar konyha - Legújabb cikkek

   

Sisakvirágok (++++)
Gyógynövények » Virágok
A sisakvirágok nemzetségébe több mint 250 lágyszárú faj tartozik. Specializálódott virágzatuk miatt a növényeket csak poszméhek tudják beporozni, ezért az elterjedésük a méhek lakóterületével egyezik meg. Egyik nálunk honos fajuk, a farkasölő sisakvirág nevét onnan kapta, hogy a néphit szerint a növényből készült kenőcs megvéd a farkasember támadásától.
Ricinus (++++)
Gyógynövények » Gazok, vagy mégsem?
Csodafa, csodafű, jónásfája, jónáskabak, kikojona, kiki, nagysárfű, krisztuskeze, tenyere, krisztuspálma, ötujjú fű, kerti berzseny. A ricinus nagyméretű, gyorsan növő növény, amelynek hosszú nyelű tenyeres levelei vannak. A ricinus a 2,4 m magasságot és az 1,2 m szélességet is elérheti. Nagy tányérlevelei miatt az erős szél feldöntheti.
Ördögcérna (++++)
Gyógynövények » Gazok, vagy mégsem?
Noha a kínai ördögcérna csak mostanság érkezett Magyarországra (Lycium chinensis a hivatalos neve), a semmire se jó rokon, a közönséges ördögcérna (a Lycium vulgare) már a török idők óta boldogít bennünket. Apró levelű, messzire kúszó, vékony tövises hajtásaival áthatolhatatlan bozótot képező, cserjeszerű növény.
Nadragulya (++++)
Gyógynövények » Gazok, vagy mégsem?
A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik. Bükkösöket és gyertyánosokat kedvelő, évelő növény. Sötétibolyás, harang alakú virágai vannak. Termése augusztusban érik. Elágazó, erős szárú növény, levelei széles lándzsásak, épszélűek, virágtakarója kétkörös.
Fekete hunyor (++++)
Gyógynövények » Virágok
A hunyorok egy ősi nemzetség, a növényrendszertan elején kaptak helyet, a boglárkavirágúak rendjében, a hunyorfélék (Helleboraceae) családjában. Virága zöldesfehér, mely később pirosas árnyalatúvá válhat. Nevét fekete színű, erős méreganyagú gyöktörzséről kapta. Szárának hossza 20-30 cm, virágainak átmérője 4-5 cm. Virágzó cserepes növényként is forgalmazzák.
Bürök (++++)
Gyógynövények » Gazok, vagy mégsem?
A Bürök 1-2 éves, 2 m magasságot is elérő, kellemetlen illatú gyomnövény. A szár elsősorban a töve felé szőrös és foltos (innen származik a magyar és a latin név is). A szár könnyen letörölhető hamvas viaszbevonattal is rendelkezik. A levelek tagoltak, 3-5-szörösen szárnyasak, rövid szeletekkel.
Leander (++++)
Gyógynövények » Virágok
Fás szárú, mintegy 3 m magasra növő örökzöld cserje. Kemény, csupasz, bőrnemű, 10–15 cm hosszú, tojásdad, sötétzöld levelei hármasával nőnek a felálló ágakon. Szimpla vagy dupla szirmú, színes virágai az ágak csúcsán nyílnak. Az öt sziromlevél az óramutató járásával egyező irányban csavarodott, ettől a virág kis kerékre emlékeztet.
Gyűszűvirágok (++++)
Gyógynövények » Virágok
A piros gyűszűvirág kétéves, erősen mérgező hatású növény, amelynek az első évben a levelei, a második évben pedig a virágos hajtásai fejlődnek ki. Látványos, magas növény, melynek hosszú színes virágfüzérei nyáron június-júliusban nyílnak. A kötetlen stílusú falusi kertek kedvelt virága, s nem hiányozhat egyetlen tradicionális angol kertből sem.
Boroszlánok (++++)
Gyógynövények » Virágok
A boroszlánok kellemes illatú, takaros cserjék, melyek a hűvös, árnyékos helyeket kedvelik. A boroszlánfajták valamennyire különböznek egymástól – néhány közülük egyenes, vannak lekerekített formájúak, míg mások egymástól szétszórtan lelhetők fel. Kis, kerek fejüket a virágok tél közepétől késő tavaszig nyitják, attól függően, hogy milyen fajtájúak.
Berkenye (+)
Gyógynövények » Gazok, vagy mégsem?
A rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó ber­kenye nemzetség 85 faja az északi féltekén honos. A madárberkenye Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegységben szórványosan nő, a Kárpátokban gyakori. Igazi hegyvidéki, alhavasi faj. Bükkösök, sziklaerdők, fenyvesek és ligetek jellemző növénye. 15-20 méter ma­gasra megnövő, szabályos koronájú lombhulla­tó fa.

1841 cikk | 8 / 185 oldal