Magyar konyha - Legújabb cikkek

   

Bolondító Beléndek (+++)
Gyógynövények » Gazok, vagy mégsem?
A bolondító beléndek latin neve: Hyosciamus Niger. A burgonyafélék családjába tartozó növény. Az egész növény ragadós és bozontos szőrű. A virágzata egyoldalas füzér, virágzási ideje május- június. Termése szabályos fedővel nyíló tok. Ez a 40-50 cm magas növény a szántókon és parlagokon fordul elő. A Kárpát-medencében ebben nemzetségében egyedüli a jelenléte.
Babérmeggy (++)
Gyógynövények » Virágok
A babérmeggy igazán dekoratív ez az örökzöldünk. Látványos nagy sötétzöld levelei bőrszerűek és hasonlítanak a babérra, a neve első tagja is innen származik. Termése hosszúkás, meggyre hasonlító feketés-piros bogyó, ami szintén különleges külsőt ad a növénynek ősszel. Virágai fehér fürtökben, májusban díszítik a fácskát, tehát majdnem egész évben van miben gyönyörködni.
Angyaltrombita (++++)
Gyógynövények » Virágok
Az angyaltrombita más néven datura (Datura vagy újabb nevén Brugmansia). Ez a Csucsorfélék családjába (Solanaceae) tartozó, hatalmasra, akár 4 méteresre is megnövő, illatos virágokat hozó, fél örökzöld növény hazánkban is igen nagy népszerűségnek örvend. Kertbe kiültetve valamint dézsás növénynek is egyaránt tartható.
Gyöngyvirág (++++)
Gyógynövények » Virágok
Amilyen gyönyörű, olyan veszélyes. Szinte minden erdőben, ligetben megtalálható. Kertekben dísznövényként ültetik főleg az illata miatt. Nagyon szép az egy száron lévő sok-sok pici fehér virág. Mutatós az ősszel beérő, élénk piros bogyója is.  Nagyon mérgező! Halálos kimenetelű mérgezés is ismert, 5 éves gyermek gyöngyvirág csokrot tartalmazó vázából kiitta a vizet.
A napraforgómag csíra
Gyógynövények » Gyógyreceptúrák
A fogyókúrázók legkedveltebb csírája. Kellemes ízű, jódtartalmú, vízhajtó hatású. Jótékony hatással van a cukorbetegségekre. Igen sok foszfort, kalciumot, fehérjét és E-vitamint tartalmaz. Az összes aminosavat tartalmazza (30% fehérje), méregtelenítő, tisztító, vízhajtó. Magas a rosttartalma, az egészséges bélflórát táplálja.
A burgonya gyógyhatásai
Gyógynövények » Gyógyreceptúrák
A nyers burgonya hosszú utazásokon a skorbut gyógyszere volt, a népi orvoslás pedig már annak előtte elfogadta, és élt is vele, mielőtt a tudósok megerősítették volna terápiás hasznát. A burgonya napjainkban is fontos C-vitamin-forrásunk. Salaktalanító és lúgosító hatása miatt kiválóan alkalmas regeneráló kúrák alapjaként.
Árnika
Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett! Termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehetséges.A növény virágzatát használják gyógyteakészítésre. A növény a magasabb hegyvidékeken június, július folyamán virágzik, ekkor a legnagyobb a hatóanyagtartalma.
Lestyángyökér
Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
Vizelethajtó; légutak megbetegedések. Epekő- és húgykőoldó hatású teakeverékek alkotórésze. Teája emésztést elősegítő, vizelethajtó hatású.1-2 teáskanál (2-4 g) drogból 1,5 dl vízzel forrázatot készítünk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Napi adagja 4,5-9 gramm.
Tövises iglice
Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
A növény gyökerét és virágos, leveles hajtását alkalmazzák gyógyászati célokra. A gyökerekről az agancsszerű gyökérfejet minden esetben el kell távolítani. Gyűjtési ideje tavaszi hónapoktól őszig ajánlott.  A tövises iglicét a népi gyógyászatban leginkább a kisbabák ótvaros (impetigo) fejbőrének és testük többi részének mosásos kezelésére alkalmazták.
Fűzfakéreg
Gyógynövények » Erdők-mezők kincsei
A fűzfakéreg kis koncentrációban (1-2%) egy „szalicin" nevű összetevőt tartalmaz, mely a májban és a bélcsatornában szalicilsavvá alakul. A szalicin, a szalicilsav és az aszpirin a szalicilátok vegyületcsoportjához tartoznak. A XIX. század elején a szalicilátokat a fűzfakéregből különítették el.

1841 cikk | 9 / 185 oldal