Hozzávalók: 1 kg hal (ponty vagy harcsa), leveszöldség, 1 fej hagyma, 50 dkg paradicsom, 1 ek zsír vagy olaj, 5 dl korpacibere (ld. korábbi fejezetben), lestyán, zöldpetrezselyem, só
Elkészítése: Miután a halat megtisztítottuk és megmostuk, sóval bedörzsöljük, és földaraboljuk. Félretesszük.
Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 40 dkg sertéshús, 12 dkg vöröshagyma, 30 dkg sertésvelő, 5 dkg rizs, 4 dkg zsír, 3 dkg liszt, 2 dl tejföl, babérlevél, pirospaprika, törött bors, só
A savanyú káposzta levét kevés vízzel felhígítjuk úgy, hogy kb. 1,2 liter legyen. Felforraljuk és beletesszük a kissé összevágott savanyú káposztát és a kisebb kockákra vágott sertéshúst.
Húsleves
Hozzávalók:
1 kg marhahús,
1 kg levescsont,
3 szál sárgarépa,
2 szál fehérrépa,
1 db karalábé,
1 db zeller,
néhány levél kelkáposzta,
1 fej vöröshagyma,
2-3 db gomba,
só,
5-6 szem bors,
ízlés szerint darab gyömbér.
A húst és a csontot hideg vízben főni tesszük, ha forr, habját leszedjük, és belerakjuk a megtisztított, felvágott zöldséget.
Igazi ínyenceknek való leves! Ízeiben nagyon visszafogott, majdnem jellegtelen, mégis nagyon frissítő hatású egy nyári napon. A bor, az uborka, a kapor, és a bors különleges ízegyvelegét a citromlé és a joghurt savanyú ízhatása teszi különlegessé. Egészséges, és stílusos.
Hozzávalók: 50 dkg ürühús, 3 murok, 2 petrezselyemgyökér, 1 közepes hagyma, 1 közepes zeller, 1 ek. köles - személyenként, só, bors, zöldpetrezselyem
Elkészítése: A húst gondosan zsírtalanítjuk, majd fövő vizet öntünk rá, és a leveszöldséggel, pár szem borssal, sóval puhára főzzük. Amikor a hús megpuhult, kiszedjük a léből, és egy tálban gőz felett lefedve tartjuk.