Hozzávalók: 1 kg alma, cukor, 1 kávéskanál törött fahéj, 2 citrom, só ízlés szerint, petrezselyemzöldje, 1 pohár fehérbor, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl vagy tejszín, 2-3 szegfűszeg
Elkészítése: A meghámozott almát megtisztítva, torzsáját kivéve kockákra vágjuk, citromos vízbe teszzük, hogy fehér maradjon.
Hozzávalók: 3-4 kötés laboda, 2-3 kötés zöldhagyma, 5 dl korpacibere, lestyán, petrezselyemzöldje, kis csésze rizs, só, bors
Elkészítése: Megtisztítjuk a labodát, de a leveleit rajta hagyjuk. A hagymát apróra vágjuk. Főni tesszük 1 liter sós vízbe, melyet előbb felforraltunk, majd hozzáadjuk a rizst, és tovább főzzük.
Hozzávalók: 4 személyre
40 dkg burgonya
8 dkg lebbencstészta
5 dkg füstölt szalonna
1 közepes vöröshagyma
5 dkg lecsó
fűszerpaprika
őrölt bors
só
Elkészítés:
A szalonnát vágd apró kockákra, egy tágas edényben süsd ki és szedd ki a zsírból.
Hozzávalók:
15 dkg füstölt kolbász (vagy bármilyen száraz szalámi)
4 db krumpli
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
pici pirospaprika
1 db tojás
petrezselyezöld
őrölt bors
só
ételízesítő
majoranna
2 dl tejfől
3-4 evőkanál liszt
Elkészítés:
A krumplit kockára vágjuk, és ételízesítős vízben puhára főzzük. Majd egy edénybe leszűrjük, hűlni hagyjuk.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg burgonya
2 evőkanál liszt
3 evőkanál olaj
5 dkg lecsó
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
petrezselyem
fűszerpaprika
kömény
só
Elkészítés:
A megtisztított, megmosott burgonyát vágd kockákra, s másfél liter hideg sós vízben - a meghámozott, de egyben hagyott vöröshagymák társaságában - tedd fel főni.
hozzávalók 4 főre
1 kg alma
10 dkg méz
5 dkg cukor
1/2 citrom leves és reszelt héja
1 mk őrölt fahéj
1 mk őrölt szegfűszeg
2 kk liszt
4-5 kisebb mentalevél
1 kis doboz tejföl
só
elkészítés
A meghámozott, kockára vágott almát 1,5 l vízben feltesszük főzni, hozzáadjuk a 1/2 citrom levét, lereszelt héját, mézet, cukrot, fahéjat, szegfűszeget.