Hozzávalók:
1 kg alma,
40 dkg kristálycukor,
3 csomag vaníliás pudingpor,
40 dkg négyzet alakú háztartási keksz,
1/2 margarin,
20 dkg étcsokoládé,
3 dl hideg víz.
A meghámozott és magházától megtisztított almát feldaraboljuk, majd a cukorral sűrűre főzzük. A vaníliás pudingporokat elkeverjük a 3 dl hideg vízzel, hozzáadjuk az almához, és jó sűrűre összefőzzük.
A birsalmasajt sárgásbarna színű, áttetsző, késsel jól szelhető, tömör állományú gyümölcskocsonya. Felülete száraz tapintású. Megszilárdulás előtt gyakran durvára vágott dióval szórják be, esetleg bele is keverik. Ez nem csak díszíti, de ízletesebbé és táplálóbbá is teszi. Esetleg egyéb, harmonizáló fűszerrel (citrom- vagy narancshéj, vanília, szegfűszeg, fahéj) is aromásítható.
Esténként finom csemege lehet nekünk, vagy igazi meglepetés, ajándék, ajándékkísérő lehet szeretteinknek ünnepi alkalmakkor bolti desszert helyett. Négyzetre vágott, színes tüll batyukba kötve vagy apró, színes papírral bélelt süteményes dobozokban hetekig eláll.
A recept hozzávalói (14 személyre)
2.5 kg birsalma
3 kg kristálycukor (kb.
Hozzávalók:
5 db (50 dkg) körte, meghámozva és kimagozva,
5 dkg porcukor,
1 evőkanál méz,
2 teáskanál citromlé,
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió,
1 evőkanál kukoricaliszt egy evőkanálnyi vízben elkeverve,
1 dl zsírszegény tejföl.
A keverőgépbe tegyük az első öt hozzávalót és keverjük simára, egyenletesre. Merjük át a keveréket egy fém (öntöttvas) mártásos tálba.
10 dkg háztartási keksz
4 evőkanálnyi búzacsira
1 dl tej
1 evőkanál kakaópor
3 evőkanál kókuszreszelék
4 teáskanál méz vagy cukor
sütőrum
A kekszet daráld le, keverd hozzá a kakaóport, a szárazon megpirított búzacsírát, majd a tejet. A masszát ízesítsd mézzel vagy porcukorral, valamint egy kis rummal.
25 deka vajat, 35 deka lisztet, 1 csomag sütőport és 25 deka cukrot jól eldolgozunk, azután 15 deka héjazott őrölt mandulát, 1 csomag vanillincukrot és 2 kanál rumot gyúrunk hozzá. Vékonyra nyújtjuk, és kis pohárral kiszakítjuk. Sütés után a kihűlt korongocskákból kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk s gőzön olvasztott főzőcsokoládéval leöntve vonjuk be.
A klasszikus császármorzsa receptje palacsintatésztából készül. Csodálatos osztrák - magyar édesség, amit szinte mindenki szeret.
Hozzávalók (2 adaghoz):
100 g búzadara,
7 g finomliszt,
250 ml tej,
1 teáskanál vanília eszencia,
3 db tojássárgája,
3 db tojásfehérje,
100 g kristálycukor,
50.5 db citrom reszelt héja.