Finom és látványos: pisztáciás keksszel tálalva és mentás cukorsziruppal díszítve tökéletes desszert lehet egy ünnepi vacsorán is. Pezsgőt ajánlok mellé.
Elkészítési idő: 45 perc + 120 perc hűtés
Hozzávalók (kb 4 adaghoz)
- A málnahabhoz:
- 15 ml fehérbor
- 80 g porcukor
- 2 db tojássárga
- 75 g felaprított fehér csokoládé
- 150 g mascarpone
- 200 g fagyasztott málna
- 100 ml tejszín
A pisztáciás kekszhez:
- 25 g vaj
- 1 db tojásfehérje
- 20 g liszt
- 20 g felaprított pisztácia
- 35 g porcukor
A díszítéshez:
- 100 ml víz
- 110 g cukor
- 1 csokor friss mentanövény
Elkészítés
- Öntsük a bort, porcukrot és a 2 tojássárgáját egy hőálló tálba. Gőz fölött habverővel keverjük sűrű krémmé.
- Adjuk hozzá a felaprított csokoládét, és hagyjuk felolvadni a meleg krémben.
- Keverjük bele a mascarpone sajtot, és hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.
- A kiolvasztott málnát pürésítsük botmixerrel, majd passzírozzuk át egy szűrőn.
- A málnapépet keverjük a sajtos masszába.
- A tejszínt verjük fel (de ne kemény habbá!), és keverjük a málnás-sajtos krémhez.
- Készítsünk elő négy nagy muffin formát. Kanalazzuk bele a krémet, majd tegyük egy üvegedénybe, és fedjük le folpackkal.
- Fagyasszuk legalább 2 órán át mielőtt tálaljuk.
- A pisztáciás kekszhez olvasszuk fel a vajat, majd keverjük simára a porcukorral, tojásfehérjével és lisztel. Ütőpapírral bélelt tepsire húzzunk kb. 15 cm hosszú és 1 cm széles csíkokat. Szórjuk rá a felaprított pisztáciát.
- 160 C fokra előmelegített sütőben süssük kb. 10 percig. Pár percig pihentessük a sütőlemezen mielőtt leszedjük, mert melegen törékeny.
- A díszítéshez a cukorból és a vízből főzzünk cukorszirupot. Ehhez közepes lángon oldjuk fel a cukrot a vízben, majd forraljuk pár percig. A kihűlt szirupot öntsük turmixgépbe, adjuk hozzá a megmosott mentalevélkéket, és turmixoljuk össze.
- Tálalás előtt a fagyos málnahabot borítsuk ki a papírformából egy desszertes tányérra. A tányért díszítsük mentás cukorsziruppal és mentalevélkékkel. Szórjunk rá aprított pisztáciát. Kínáljuk pisztáciás keksszel.