Moszkauer


Moszkauer

A moszkauer egy igen közkedvelt édes teasütemény. Elkészítése roppant egyszerű, és gyors. Próbálja ki Ön is!

Elkészítési idő: 20 perc + fél nap hűlés + kb 1 óra

Hozzávalók (kb 1 kg-hoz)

  • 300 ml tejszín
  • 375 g kristálycukor
  • 250 g durvára tört dió
  • 50 g liszt
  • 50 g darált cukrozott narancshéj (ha nincs, elhagyható)
  • 300 g ét-, vagy tejcsokoládé a bevonáshoz ízlés szerint

Elkészítés

  1. A diót durvára törjük. Bár fontos, hogy ne darált dió legyen a moszkauerben, azért próbáljuk meg minél apróbbra zúzni, hogy majd ki tudjuk nyomni a nyomózsák csövén.
  2. Feltesszük főni a tejszínt, közepes hőfokon.
  3. Mikor a tejszín felforr, hozzáadjuk a durvára tört diót, és a cukrot.
  4. Ügyelve, hogy le ne égjen - azaz gyakori kevergetés mellett -, tovább főzzük a keveréket. Mikor újra felforr, hozzáadjuk a cukrozott narancshéjat.
  5. Ha a cukrozott narancshéjat elkevertük, és újra felforr a keverékünk, gyors keverés mellett hozzáadjuk a lisztet, és 1-2 percig még főzzük.
  6. Ha elkészült a moszkauer alap, levesszük a tűzhelyről, és hagyjuk teljesen kihűlni. Figyelem! Ez a lefőzött alap hűtőben akár hetekig is eltartható, és bármikor felhasználható.
  7. Ha az alap teljesen kihűlt, egy nyomózsák segítségével féldiószemnél kisebb halmokat nyomunk szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezre. Mivel a moszkauerek terülni fognak sütés közben, legalább 3-4 cm távolság legyen minden halmocska között!
  8. Ezután a moszkauereket előmelegített 200 C fokos sütőbe tesszük. Kb 5 perc alatt addig sütjük, míg a körök széle aranybarnánál kicsit sötétebb árnyalatúra nem pirul. 
  9. A moszkauereket ezután hagyjuk teljesen kihűlni - kb 5 perc -, ez idő alatt teljesen megszilárdulnak és fel lehet őket szedni a sütőpapírról. Most olvasszuk fel a csokoládét, de ne teljesen. Kb tejföl sűrűségű csokoládéra van szükségünk.
  10. A moszkauerek alját egyenként belemártjuk a csokiba, és villával becsíkozzuk. Fejjel lefelé egy tálcán hagyjuk a csokoládét megkötni.
  11. A kész moszkauer hűtőben egy hétig is eláll.

Figyelem!

  • 1. Semmiképpen se kapcsoljuk be a hőlégkeverést, mert fel fogja fújni a papírt!
  • 2. Folyamatosan kövessük szemmel a sütést, mert fél perc alatt képes megégni a moszkauer!

Szerkesztés dátuma: szombat, 2011. február 19. Szerkesztette: Sándor Kinga Blanka
Nézettség: 1,644 Kategória: Receptek » Édességek
Előző cikk: Meggyes-mákos rakott palacsinta Következő cikk: Nápolyi szelet


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: