Hozzávalók:
A tésztához:
- 30 dkg finomliszt,
- 3 tojássárga,
- 2 evőkanál porcukor,
- 1 evőkanál rum,
- 1 dl tejföl,
- 1 evőkanál citromlé,
- 1 citrom reszelt héja,
- csipetnyi só, olaj a sütéshez,
A tetejére:
- 1 tasak vaníliás cukor;
- A tálaláshoz:
- 2 evőkanál sárgabarack lekvár,
- 1 evőkanál rum.
A tojássárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Megsózzuk, ezután a lisztet is hozzáadva alaposan összedolgozzuk. Lisztezett deszkán tanácsos dolgozni! A tésztát egy cipóba formálva késfok vékonyra kinyújtjuk, majd lisztbe mártott derelyemetszővel hosszúkás rudakat vágunk belőle. A derelyemetszővel a tészta közepén és hosszában szabálytalan alakzatokban bevagdossuk, és bő, forró olajban szép pirosra sütjük.
Minél több helyen vagdossuk be a nyers tésztát, annál változatosabb formájú lesz a forgácsfánk. Egyforma alakzatokat is készíthetünk belőle. A megsült fánkokat papírtörülközőn lecsöpögtetjük a felesleges olajtól, majd vaníliás cukorral meghintjük. Rummal ízesített baracklekvárral tálaljuk.