Szaloncukor házi marcipánból


Szaloncukor házi marcipánból

A recept hozzávalói (4 személyre)

  • 20 dkg darált mandula
  • 20 dkg nyers nád porcukor
  • 0.3 dl víz

A bevonáshoz:

  • 20 dkg magas kakaótartalmú (maximum 70 %-os), jó minőségű étcsokoládé
  • csomagoláshoz vékony sütőpapír és alufólia (hobby boltban lehet kapni színeset is)

Elkészítés

Előkészítés: Az egész mandulát, amin a barnás héj is rajta van, áztassuk be forrásban lévő vízbe 5 percre, így könnyen kinyomható a mag a héjból. A megtisztított mandulaszemeket jól mossuk át, majd szárítsuk ki meleg helyen. A kiszárított (ropogós) mandulaszemeket daráljuk át sajtdarálón apró szeműre, ha nedvesnek érezzük, tűzhelyen serpenyőben a darálékot tovább száríthatjuk - csak arra ügyeljünk, hogy ne pörköljük meg, ne barnuljon. A durvábbra darált mandulát kávédarálóban pépesre daráljuk.

Elkészítés: A mandulamasszát (darálék) keverjük össze a porcukorral. Öntsük hozzá először a víz felét, majd keverjük, gyúrjuk tovább a masszát. Csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy jól gyúrható anyaggá álljon össze (gyúrás közben gyakran leragad, ez normális). Frissen tartó fóliába csavarva tegyük a hűtőbe a marcipánt (legalább 0,5 h-ra, ha lehűl, könnyebben formázható).

Szaloncukor elkészítése: Vegyük ki a hűtőből a marcipánt, vágjunk le kisebb darabot, gyúrjunk 1 cm vastag kukacot és vágjuk fel kb. 2,5 cm hosszúságú darabokra. Vízgőz fölött olvasszuk meg a csokit. Miután teljesen felolvadt a csoki zárjuk el a tűzhelyet és kicsit hagyjuk hűlni, hogy ne legyen nagyon forró - ujjteszt, ha nem éget, kezdődhet a mártogatás. Tálcára készítsünk ki sütőpapírt - erre kerül a mártott marcipán. Villára tett marcipánt mártsuk az olvadt csokiba, emeljük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleget, a villa alján lévő csokit húzzuk le az üvegtál oldalán, majd fogpiszkáló segítségével toljuk le a sütőpapírra a szaloncukrot. A bevont marcipánt tegyük hűvösebb helyre - ne hűtőbe, elég egy konyhánál hűvösebb szoba és hagyjuk megszilárdulni a csokimázat. Dönthetünk, hogy azonnal befaljuk, vagy erőt veszünk magunkon és becsomagoljuk.

Csomagolás (hagyományos): A sütőpapírból 14 cm széles csíkokat, az alufóliából 10 cm széles csíkokat vágunk. A sütőpapír csíkokat egymásra fektetjük és a két hosszú oldalát apró metszésekkel bevagdossuk. Végül a csíkokat vízszintesen harmadoljuk (így 9 cm magas darabok lesznek). Egy alufólia csíkot vízszintesen elfektetünk, arra ráhelyezzük szintén vízszintesen a sütőpapírt, majd a hozzánk közelebb eső éltől elkezdünk egy szem szaloncukrot betekerni. A vágott élét alulra görgetve két oldalon szorosan összenyomjuk.

 


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2012. december 17. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,384 Kategória: Receptek » Édességek
Előző cikk: Sütés nélküli mézes diós Következő cikk: Tejcsoki krém édesség (videó)

Forrás:
www.receptvarazs.hu


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: