Birsalmából zselés cukor


Birsalmából zselés cukor

Esténként finom csemege lehet nekünk, vagy igazi meglepetés, ajándék, ajándékkísérő lehet szeretteinknek ünnepi alkalmakkor bolti desszert helyett. Négyzetre vágott, színes tüll batyukba kötve vagy apró, színes papírral bélelt süteményes dobozokban hetekig eláll.

A recept hozzávalói (14 személyre)

  • 2.5 kg birsalma
  • 3 kg kristálycukor (kb.)
  • 1 db citrom héja
  • 2 db nagy citrom leve
  • 30 dkg durvára vágott dióbél

 

Elkészítés

A birsalmát jól megmossuk, a szöszöktől fényesre törölgetjük, a hibás részeket kivágjuk, a húsát héjastól, csutkástól felkockázzuk. Fedő alatt annyi lében tesszük fel főni, amennyi épp’ hogy ellepi. Kb. másfél órát főzzük fedő nélkül, s amikor már pépesen puha, átpasszírozzuk, lemérjük, és állandóan keverve hozzáadjuk a súlyával egyenlő mennyiségű cukrot, ami kb. 2 kg ennyi hozzávalóból. Még legalább 40 percig rotyogtatjuk. Nagyon pöszörög, ezért kis lángon főzzük, közben alaposan kevergessük, nehogy odakapjon az alja. Ilyenkor -is- nagy hasznát vesszük a vastag falú, többrétegű Zepter fazéknak:).

Amikor már jól besűrűsödik, belereszeljük az egyik citrom héját, belefacsarjuk a citromok levét, elkeverjük, levesszük a hőről. Langyosra hűtjük. 4 nagy fémtálcára folpackot terítünk, ujjnyi vastagon rákenjük a masszát. 4 részre elosztjuk, rászórjuk és belenyomkodjuk a dióbelet. 4 napig szikkadni hagyjuk, majd mindegyikre terítünk egy folpackot, és egyesével ügyesen átfordítjuk az üres tálcákra, a friss fóliával lefelé. A felsőt lehúzzuk, a következő tálca zselé tetejére tesszük, megismételjük a folyamatot és így tovább. Megint nem takarjuk le, hogy tovább száradjon. 4 nap múltán újból jöhet a folpack, megint átfordítjuk másik tálcára, ismét lehúzzuk róla a takarót. Ezt annyiszor 4 naponta ismételjük, amíg kellően rugalmassá szilárdul a birsalma sajtunk.

Érdemes türelmesnek lenni, mert az eredmény kárpótol a maceráért. Amikor kellően rugalmas és már nem kenődik el a közepe, 1 üres tálcát alaposan megszórunk kristálycukorral (nagyon jó rá a barnacukor is), ráfordítjuk a gyümölcs zselét, megint megszórjuk cukorral és kisujjnyi csíkokra, majd dobókockányira vágjuk. Közben egy kis cukorral apránként mindig összerázzuk. A megmaradt cukrot felhasználjuk a következő tálcánál és így tovább addig, amíg elfogy a több kilónyi felvágni való. Érdemes türelmesnek lenni, mert az eredmény kárpótol a maceráért.


Szerkesztés dátuma: hétfő, 2012. december 17. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 2,323 Kategória: Receptek » Édességek
Előző cikk: Birsalma sajt Következő cikk: Bolond körte

Forrás:
www.receptvarazs.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: