Magyar konyha - Receptek - Főételek

   

Aprópecsenye körösi módra
  Hozzávalók: 50 dkg lapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl paradicsomlé (ketchup vagy 2 evőkanál paradicsompüré és 1,5 dl víz), 1 dl tejszín, kicsi zellergumó (vagy 1 evőkanál szárított zellerlevél), kevés cukor, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál törött fekete bors, só. A húst megmossuk, letörölgetjük, majd kis kockákra vágjuk.
Árpagyönggyel és csirkemájjal rakott zöldbab
Hozzávalók: 1 kg zöldbab 2 gerezd fokhagyma pár ek olaj 800 g csirkemáj 3 nagy fej hagyma 4-5 ek (kacsa)zsír 1 kisebb paprika 1 kisebb paradicsom 1 tk pirospaprika 200 g árpagyöngy 0,5 l tejföl só, bors Elkészítése: A zöldbabot megtisztítottam és kb. 2 centis darabokra vágtam. Pár kanál olajon megfuttattam a felaprított fokhagymát és rádobtam a zöldbabot.
Aszaltszilvás csirkemell
Hozzávalók: 2 szép csirkemell, 20 szem vörösborban főtt aszalt szilva, 1 db tojás, 3-4 evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 szem összetört szegfűszeg, 1 evőkanál sós mogyoró (vagy mandula), ízlés szerint só és törött fehér bors Elkészítése: A csirkemelleket úgy csontozzuk ki, hogy 4 tömör húsdarabot kapjunk. A fél csirkemelleket húskalapáccsal kissé kiverjük.
Bácskai csirkemáj pirított tarhonyával
Hozzávalók: 50-60 dkg csirkemáj 2 közepes vöröshagyma 2 nagyobb zöldpaprika 2 paradicsom pirospaprika 1 kávéskanál majoranna A tarhonyához: 25-30 dkg tarhonya kétszer annyi sós viz mint a tarhonya 1 pici vörös- vagy lilahagyma kevés olaj kevés pirospaprika Elkészítés: A tarhonyához a vizet felforraljuk.
Bácskai húsos káposzta
Hozzávalók:- 1/2 kg felkockázott sertéslapocka vagy comb,- 2 fej vöröshagyma,- 2 evőkanál olaj,- 25 dkg paradicsom, vagy egy konzerv paradicsompüré,- 1 dl rizs,- 1 fej káposzta,- 1 dl víz,- 2 kis kanál só,- késhegynyi törött bors,- rozmaring és tárkony,- 1 kávéskanál őrölt köménymag. Elkészítése:A káposztát vékony csíkokra vágjuk, 1 evőkanál olajban átsütjük és félretesszük.
Bácskai rizseshús
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg combból 30 dkg zöldpaprika 15 dkg paradicsom 20 dkg rizs petrezselyem só Elkészítése: A rizst mosd meg, s csöpögtesd le. Ha a pörkölt már majdnem puha, egy tűzálló tálban add hozzá a rizst, a kicsumázott, felaprított zöldpaprikát és a feldarabolt paradicsomot.
Bakonyi szelet
Hozzávalók (2 személyre): 4 nagy szelet hús (sertéskaraj vagy -comb) 35 dkg gomba 1 közepes fej vöröshagyma 1 zöldpaprika 1 paradicsom 2 dl tejföl Olaj vagy zsír 1 evőkanál keményítő Kevés liszt bors 1 evőkanál pirospaprika Elkészítése: A hússzeleteket klopfoljuk ki és sózzuk meg mindkét oldalát.
Bécsi szelet
Hozzávalók: kb. 1 kg hús, só, liszt, 5 tojás, Zsemlemorzsa. Elkészítés: A húst vékonyra felvágjuk, majd alaposan kiklopfoljuk. Besózzuk mindkét oldalát. Három tányért készítünk elő. Az elsőbe lisztet, a másodikba tojást, amit felverünk, a harmadikba zsemlemorzsát rakunk. Sorban megforgatjuk mindhárom tányérban a húst, majd forró bő olajban készre sütjük.
Bolondos gomba
Hozzávalók: 8 db fõtt tojás, 20 dkg natúr krémsajt, só, õrölt bors, 1 kiskanál mustár, csipetnyi porcukor, 4 db közepes paradicsom, 3-4 dkg vaj, A díszítéshez petrezselyem. Elkészítés: A fõtt tojások aljából vékonyabb, a tetejükbõl egy vastagabb lapot levágunk. A vékonyabb azért kell, hogy a tálon megüljenek, a vastagabb pedig azért, hogy belsejüket kikaparhassuk.
Borjújava magyaróvári módra
Hozzávalók: 60 dkg borjúdió (jó sertésből is) liszt 25 dkg gomba 15 dkg gépsonka 15 dkg óvári sajt 5 dkg vaj 1 fej vöröshagyma 1 tojássárgája 1 csokor petrezselyemzöld olaj őrölt feketebors só Elkészítés: A húsból 4 egyforma szeletet vágunk. Nem túl vékonyra kiveregetjük, megmossuk, leszárítjuk, lisztbe forgatjuk.

96 cikk | 1 / 10 oldal