Magyar konyha - Receptek - Főételek

   

Borókás nyúlgerinc
  Hozzávalók: 1,5 dkg vadnyúlgerinc, 2 dkg vaj, só, bors, leveszöldségek, 25 dkg füstölt sonka, 30 dkg füstölt szalonna, 1 hagyma, 2 dl illatos fehérbor, 1 csésze csontleves, 5 dkg borókamag A lehártyázott nyúlgerincet, szalonnával bedörzsöljük, majd vékony füstölt szalonnaszeletekbe burkolva és azt rákötözve sütőben gyakori öntözéssel megsütjük.
Brassói aprópecsenye
Hozzávalók 3-4 személyre: 50 dkg apróhús 5 evőkanál olaj 3 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma őrölt bors só Elkészítése: A húst (sertést vagy pulykát) vágd 1,5-2 cm-es kockákra. A megtisztított vöröshagymát aprítsd finomra, és az olajon előbb pirítsd üvegesre, majd pici vizet aláöntve párold meg. Tedd hozzá a húst és a zúzott fokhagymát, sózd, borsozd.
Brassói apropecsenye
Hozzávalók: 50 dkg sertéshús (vagy bármilyen más csont nélküli szárnyas húsból is szoktam, akkor rövidebb az elkészítési ideje),  1 közepes vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, só, bors, majoranna, pirospaprika 1 kg krumpli,  olaj a sütéshez Elkészítése: A húst egyforma, nem túl nagy kockákra, a vöröshagymát apróra vágom.
Brassói libamell
  Hozzávalók: egy 1 kg-os libamell, 15 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg hordós káposzta, 50 dkg burgonya, 2 dl tejföl, só, kiskanálnyi pirospaprika. Elkészítése: Az apróra vágott hagymát öt deka összevagdalt, kiolvasztott szalonnán megpirítjuk, a lebőrözött, kicsontozott, felszeletelt mellet átsütjük rajta.
Burgonya ganca
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg ráma, 5 dkg sajt, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, só. Elkészítése: A burgonyát sós vízben puhára főzöm, és áttöröm. 10 deka ráma margarinnal simára keverem, 5 dkg reszelt sajttal dúsítom. A burgonya levéből hozzáöntök annyit, hogy főzelék sűrűségű legyen. 1 fej hagymát apró kockákra vágok és kevés olajon üvegesre pirítom.
Burgonyametélt (nudli)
A héjába megfőzött burgonyát megtisztítjuk, és burgonyanyomón átnyomjuk. Sózzuk és a burgonya negyedének megfelelő liszttel, 1 tojással jól kidolgozzuk. Lisztezett deszkán újnyi vastagra kinyújtjuk és kb.2cm. széles szalagokat vágunk le, amit metéltre darabolunk. A metéltet megsodorjuk, és sós vízben kifőzzük.
Chilisbab magyarosítva
Hozzávalók 6-személyre: 50 dkg tarkabab 4-5 bordányi füstölt oldalas 1 kisfej vöröshagyma 20 dkg füstölt tokaszalonna 1 doboz kukoricakonzerv 1 doboz sűrített paradicsom 1 kávéskanál pirosarany bors paprika vagy chilipor oregánó 1 db tyúkhúsleves kocka Elkészítés: A beáztatott babot feltesszük főni.
Csikós tokány
Hozzávalók: 60-80 deka sertéslapocka, 15-20 deka vöröshagyma, 1 evőkanálnyi piros paprika, 1 deci paradicsomlé, 1 gerezd fokhagyma, só, 4-5 zöldpaprika, étolaj, 2 deci tejföl, 1 evőkanálnyi finomra vágott zöldpetrezselyem.
Csíkszeredai sertésborda
Hozzávalók: 8 szelet borda, 1 kg savanyú káposzta, 25 dkg vöröshagyma, 1 dl olaj, 2 dkg pirospaprika, köménymag, 1 gerezd fokhagyma, kakukkfű, 3 dl tejföl. Elkészítése: A bordákat megsózzuk, és borssal meghintjük, majd olajban hirtelen pirosra sütjük. A bordákat kivesszük, a zsiradékban üvegesre pároljuk a hagymát, ráhintjük a pirospaprikát, és fölengedjük egy kevés húslevessel.
Csilis bab
Mindenféle adalék és műpor nélkül háziasan és finomabban elkészíthető a csilis bab.

96 cikk | 2 / 10 oldal