Magyar konyha - Receptek - Főzelék

   

Almafőzelék
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg alma, 4 dkg liszt, 3 dkg cukor, 1 evőkanál ecet, kevés só, 1 dl tejföl vagy joghurt. A meghámozott és felszeletelt almát forrásban lévő vízbe tesszük. Hozzáadjuk az ízesítőket: cukor, ecet, só. Ha az alma már puhul, a lisztet kevés hideg vízzel, vagy ha van tejfellel, összekeverjük és a forrásban lévő főzelékre öntjük.
Anci krumplifőzeléke
Hozzávalók: 1 kg krumpli 3 ek liszt só, babérlevél 1 pohár tejföl teáskanál ecet A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, feltesszük annyi vízzel főni, amennyi éppen ellepi, babérlevelet teszünk hozzá, sózzuk.
Anci lencsefőzeléke
Hozzávalók: fél kg lencse 2 cikk fokhagyma 2 babérlevél kis fej vöröshagyma só, zsír, liszt, pirospaprika 1 pohár tejföl ecet Elkészítése: Az előző este megtisztított megmosott beáztatott lencsét bő vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, babérlevelet, sót.
Anci zöldbabfőzeléke
Hozzávalók: 1 kg zöldbab 1 cikk fokhagyma 1 nagy pohár tejföl só, zsír, liszt, pirospaprika apróra vágott kapor Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk, daraboljuk, mossuk, sós vízbe feltesszük főni. Hozzáadjuk a fokhagymát és a kaprot. Ha megfőtt rózsaszín rántást készítünk, hozzáadjuk a zöldbabhoz, majd a tejföllel készre főzzük. Bármilyen feltéttel tálalható.
Burgonyafőzelék
Hozzávalók: 1 kg burgonya, I evőkanál olaj, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 zöldpaprika, I paradicsom, 1-2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, 1 késhegynyi pirospaprika, 2 babérlevél, ecet.
Finomfőzelék
Hozzávalók: 90 dkg sárgarépa 80 dkg petrezselyemgyökér 50 dkg karalábé 50 dkg kelvirág 20 dkg zöldborsó 10 dkg zsír 15 dkg liszt 1 csomó petrezselyemzöld 6 dkg cukor 3 dl tej 3 dkg só Javasolt folyadékmennyiség (csontléből) 3 l Csontléhez: 50 dkg sertéscsont 30 dkg sárgarépa 25 dkg petrezselyemgyökér 10 dkg zellergumó Javasolt folyadékmennyiség (felére ...
Karalábéfőzelék
Hozzávalók: 1 kg karalábé, 5 dkg vaj vagy 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, 1 csokor petrezselyemzöld. A meghámozott karalábét széles laskára vagy kockákra vágjuk, és egy . kevés sóval a zsiradékban a saját levében vagy egy kevés vízzel puhára pároljuk.
Kelkáposzta-főzelék
Hozzávalók: 2 kg kelkáposzta 1 kg burgonya 10 dkg zsír 15 dkg liszt 5 dkg paprika 1 dkg fokhagyma 0,2 fűszerpaprika 0,2 köménymag 3 dkg só, 0,5 dkg bors Javasolt folyadékmennyiség (csontléből) 2 l Csontléhez: 50 dkg sertéscsont 30 dkg sárgarépa 25 dkg petrezselyemgyökér
Krumplifőzelék
Hozzávalók: 1,5 kg krumpli 1 kisebb fej vöröshagyma kevés pirospaprika 2 dl tejföl egy evőkanál liszt kevés étolaj néhány babérlevél víz só Hámozzuk meg a krumplit, vágjuk kockára, mossuk meg. Pucoljuk meg a vöröshagymát, azt is vágjuk kockára. Olajon pirítsuk üvegesre a hagymát, húzzuk le a tűzről, hagyjuk kihűlni. Szórjuk meg kevés pirospaprikával, keverjük el.
Kukoricafőzelék
Hozzávalók: 50 dkg-os kukoricakonzerv vagy 1 csomag fagyasztott tejes kukorica, 5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1-2 dl tej, 1 dl tejszín, só, őrölt fehér bors 1 csokor petrezselyem. A konzervkukoricát leszűrjük, és a vajon megforrósítjuk, erős lángon zsírjára sütjük. A liszttel meghintjük, és annyi tejjel engedjük fel, hogy sűrű mártás legyen.

18 cikk | 1 / 2 oldal