A dietetikus véleménye:
Bár a hüvelyesek általában a zöldségek között magasabb fehérjetartalommal bírnak, egy fehérjeszegényebb diétában feltét nélkül elképzelhető. Rosttartalma is magas, azonban puffadást okozó szénhidrátokat is tartalmaz.
Hozzávalók 4 személyre:
1 kis fej édeskáposzta,
1,2 l csabai paradicsom ivólé,
1 kis fej vöröshagyma,
2 dkg zsír,
őrölt bors, őrölt kömény, pirospaprika, liszt, cukor, citromlé
Elkészítés:
A káposztát megmosom, ha kell, külső leveleit leszedem, torzsáját kiszedem, négy darabra vágom, fél centiméteres csíkokra szeletelem, és felengedem egy liter paradicsomlével.
Hozzávalók 4 személyre:
0,5 kg krumpli,
1,2 l csabai paradicsom ivólé,
1 kis fej vöröshagyma,
2 dkg zsír,
őrölt kömény, pirospaprika, liszt, cukor, só
Elkészítés:
A megmosott, megtisztított krumplit fél centiméteres karikákra szeletelem, és felengedem egy liter paradicsomlével.
Hozzávalók:
1 kg spenót
3 gerezd fokhagyma
1 l tej
8 dkg sütőmargarin
8 dkg finomliszt
8 tojás
Elkészítés:
A spenótot megtisztítjuk, vastag levél ereit eltávolítjuk, azután váltott vízben megmossuk és lecsepegtetjük. A fokhagymát meghámozzuk.
Felforralunk 4 liter vizet, hozzáadunk 1 evőkanál sót, beledobjuk a spenótot, és lassú forralással 3-4 percig főzzük.
Székelykáposzta egy igazán hazai, és igazán kiváló étel. Ez a "nagy könyv" szerinti recept, természetesen mindenki a helyi szokásnak megfelelően módosíthatja.
Elkészítési idő: kb 100 perc
Hozzávalók (kb 6 adagra)
A pörkölthöz:
700 g sertés apróhús (oldalas, dagadó, csülök)
6 evőkanál olaj
kb 1.5 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 kg savanyú káposzta
300 ml víz
0.
Hozzávalók (2 főre):
500 g kifejtett zsenge zöldborsó (kb. 1 kg héjas)
3 ek olívaolaj
3 ek liszt
2 kk pirospaprika
100-150 ml tej
½ csokor petrezselyem
3 csipet só
Elkészítés:
Megérkezett a piacokra a zsenge tavaszi zöldborsó. Imádom. Leves múlt héten már készült belőle, most a főzelék a soros. A hagyományos verzió.