Magyar konyha - Receptek - Főzelék

   

Lencsefőzelék
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg lencse 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1-2 babérlevél, füstölt szalonna bőre, 2 dkg zsír, pirospaprika, liszt, cukor, 1 evőkanál 20%-os ecet vagy citromlé Elkészítés: A hagyma felét lereszelem a fokhagymával együtt és lesózom, félreteszem.
Lencsi lencsetálja
A dietetikus véleménye: Bár a hüvelyesek általában a zöldségek között magasabb fehérjetartalommal bírnak, egy fehérjeszegényebb diétában feltét nélkül elképzelhető. Rosttartalma is magas, azonban puffadást okozó szénhidrátokat is tartalmaz.
Paradicsomos káposzta
Hozzávalók 4 személyre: 1 kis fej édeskáposzta, 1,2 l csabai paradicsom ivólé, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dkg zsír, őrölt bors, őrölt kömény, pirospaprika, liszt, cukor, citromlé Elkészítés: A káposztát megmosom, ha kell, külső leveleit leszedem, torzsáját kiszedem, négy darabra vágom, fél centiméteres csíkokra szeletelem, és felengedem egy liter paradicsomlével.
Paradicsomos krumplifőzelék
Hozzávalók 4 személyre: 0,5 kg krumpli, 1,2 l csabai paradicsom ivólé, 1 kis fej vöröshagyma, 2 dkg zsír, őrölt kömény, pirospaprika, liszt, cukor, só Elkészítés: A megmosott, megtisztított krumplit fél centiméteres karikákra szeletelem, és felengedem egy liter paradicsomlével.
Spenót tükörtojással
Hozzávalók: 1 kg spenót 3 gerezd fokhagyma 1 l tej 8 dkg sütőmargarin 8 dkg finomliszt 8 tojás Elkészítés: A spenótot megtisztítjuk, vastag levél ereit eltávolítjuk, azután váltott vízben megmossuk és lecsepegtetjük. A fokhagymát meghámozzuk. Felforralunk 4 liter vizet, hozzáadunk 1 evőkanál sót, beledobjuk a spenótot, és lassú forralással 3-4 percig főzzük.
Székelykáposzta
Székelykáposzta egy igazán hazai, és igazán kiváló étel. Ez a "nagy könyv" szerinti recept, természetesen mindenki a helyi szokásnak megfelelően módosíthatja. Elkészítési idő: kb 100 perc Hozzávalók (kb 6 adagra) A pörkölthöz: 700 g sertés apróhús (oldalas, dagadó, csülök) 6 evőkanál olaj kb 1.5 fej vöröshagyma 2-3 gerezd fokhagyma 1 kg savanyú káposzta 300 ml víz 0.
Tökfőzelék (videó)
Hozzávalók tök vöröshagyma tejföl 60-80 dkg gyalult tök zsír vagy vaj 5 dkg liszt 5 dkg reszelt vöröshagyma 1/2 evőkanálnyi kapor só 2 dl tejföl 2 evőkanálnyi ecet vagy citromlé 5 dkg cukor. Elkészítés: A meggyalult tököt besózzuk és negyed óráig állni hagyjuk.
Zöldborsófőzelék
Hozzávalók (2 főre): 500 g kifejtett zsenge zöldborsó (kb. 1 kg héjas) 3 ek olívaolaj 3 ek liszt 2 kk pirospaprika 100-150 ml tej ½ csokor petrezselyem 3 csipet só Elkészítés: Megérkezett a piacokra a zsenge tavaszi zöldborsó. Imádom. Leves múlt héten már készült belőle, most a főzelék a soros. A hagyományos verzió.

18 cikk | 2 / 2 oldal