Finomfőzelék


Finomfőzelék

Hozzávalók:

  • 90 dkg sárgarépa
  • 80 dkg petrezselyemgyökér
  • 50 dkg karalábé
  • 50 dkg kelvirág
  • 20 dkg zöldborsó
  • 10 dkg zsír
  • 15 dkg liszt
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 6 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 3 dkg só

Javasolt folyadékmennyiség (csontléből) 3 l

Csontléhez:

  • 50 dkg sertéscsont
  • 30 dkg sárgarépa
  • 25 dkg petrezselyemgyökér
  • 10 dkg zellergumó

Javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 6 l

A megtisztított és megmosott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és karalábét 1x1 cm-es kockákra
daraboljuk. A kelvirágot rózsáira szedjük, beáztatjuk, és megmossuk. A petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A konzerv zöldborsót leszűrjük, és ha szükséges jól lemossuk.
A kockákra vágott zöldségeket, a karalábét, a kelvirágot kellő nagyságú lábasba helyezzük. Annyi csontlét vagy vizet öntünk rá, hogy ellepje. Felforraljuk, megsózzuk, és fedő alatt puhára főzzük.
A konzerv zöldborsót a puhára főzött zöldségekhez, karalábéhoz, kelvirághoz adjuk. Világos rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet. Hideg vízzel felengedjük. A rántást habverővel simára keverjük, a főzelékhez adjuk.
Felforraljuk, tejet adunk hozzá. Sóval és cukorral ízesítjük.
A főzeléket óvatosan kevergetve, mérsékelt tűzön lassan kiforraljuk. Jó ízt ad a főzeléknek ha a végén vajban párolt, finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá.

Szerkesztés dátuma: csütörtök, 2009. október 8. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 1,336 Kategória: Receptek » Főzelék
Előző cikk: Burgonyafőzelék Következő cikk: Karalábéfőzelék


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: