Hozzávalók:
- 90 dkg sárgarépa
- 80 dkg petrezselyemgyökér
- 50 dkg karalábé
- 50 dkg kelvirág
- 20 dkg zöldborsó
- 10 dkg zsír
- 15 dkg liszt
- 1 csomó petrezselyemzöld
- 6 dkg cukor
- 3 dl tej
- 3 dkg só
Javasolt folyadékmennyiség (csontléből) 3 l
Csontléhez:
- 50 dkg sertéscsont
- 30 dkg sárgarépa
- 25 dkg petrezselyemgyökér
- 10 dkg zellergumó
Javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 6 l
A megtisztított és megmosott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és karalábét 1x1 cm-es kockákradaraboljuk. A kelvirágot rózsáira szedjük, beáztatjuk, és megmossuk. A petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A konzerv zöldborsót leszűrjük, és ha szükséges jól lemossuk.
A kockákra vágott zöldségeket, a karalábét, a kelvirágot kellő nagyságú lábasba helyezzük. Annyi csontlét vagy vizet öntünk rá, hogy ellepje. Felforraljuk, megsózzuk, és fedő alatt puhára főzzük.
A konzerv zöldborsót a puhára főzött zöldségekhez, karalábéhoz, kelvirághoz adjuk. Világos rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet. Hideg vízzel felengedjük. A rántást habverővel simára keverjük, a főzelékhez adjuk.
Felforraljuk, tejet adunk hozzá. Sóval és cukorral ízesítjük.
A főzeléket óvatosan kevergetve, mérsékelt tűzön lassan kiforraljuk. Jó ízt ad a főzeléknek ha a végén vajban párolt, finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá.