Magyar konyha - Receptek - Hal

   

 
    A bajai halászlé receptje   A bajai halászlé készítéséhez végy egy nagy kanál jókedvet, egy csipet humort és nagy adag lelket.
Bevezetés
A halételekkel sokan szkeptikusak. Vannak akik szeretik vannak akik nem és vannak akit szeretni fogják, ha az általunk közölt recepteket elkészítik. A halakat sokféle módon lehet elkészíteni. Ilyenek a füstölés, a párolás, a sütés, a főzés, az érlelés, a pácolás, és nyersen is fogyasztható. Ki ne hallott volna a halászléről, vagy a rántott halról.
Keszeg sütve
Hozzávalók: 10 db keszeg, 3 dkg só, 10 dkg liszt, 1 db fejes saláta, 0,5 dkg fűszerpaprika, 6 dl olaj, 10 adag velesült burgonya. A keszegeket pikkelyezzük, bontjuk, a belsőségeket eltávolítjuk, majd a fejeket levágjuk az első gerincszelettel együtt. Az előkészített keszegeket hosszanti irányukra merőlegesen vagy enyhén rézsútosan sűrűn beirdaljuk a gerinccsontig.
Mandulás hal
Hozzávalók: 4-6 szelet hal, 2 gerezd foghagyma, 1 szál fehérrépa, kis darab zeller, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, só, bors 4 dkg őrölt mandula, 1 kanál liszt. A zöldségeket a fűszerekkel főni tesszük, fél óra múlva hozzáadjuk a halat is. Amikor csaknem puha, elkészítjük a mártást: az őrölt mandulát elkeverjük a liszttel és egy kevés vízzel, és a hal levéhez öntjük.
Paprikás hal
Hozzávalók: 4-6 szelet hal, 3 fej vöröshagyma, l szál karikára vágott sárga- és fehérrépa, pirospaprika, só, bors, l gerezd foghagyma, l kanál paradicsompüré. A hagymát, a zöldséget és a halat lábasban főni tesszük, annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Amikor felforr a víz, beleadjuk a fűszereket. Lassú tűzön puhára főzzük. Tűzálló tálba rakjuk, levét rászűrjük.
Pestos lazac
Hozzávalók (2 személyre): friss lazac filé, fejenként két-három ujjnyi széles szelet maréknyi aszalt-paradicsom maréknyi friss bazsalikom levél egy kis friss petrezsejem 2 gerezd fokhagyma tengeri só, frissen őrölt bors olívaolaj bazsalikomos vinigrette friss citromlé parmezán és mozzarella sajt kedvenc kenyér (én savanyú 'sourdough' kenyeret használtam) Elkészít...
Pisztráng mandulával sütve
Hozzávalók: 10 db egész pisztráng, 5 dl tej, 3 dkg só, 12 dkg liszt, 15 dkg mandula, 10 adag vajas burgonya. A pisztrángot óvatosan kibontjuk,pikkelyeit eltávolítjuk, majd gondosan szárazra töröljük kívül, belül. Az előkészített pisztrángokat ezután tejbe áztatjuk, amelyben többször megforgatjuk, hogy mindenütt érvényesüljön a tej ízjavító és puhító hatása.
Ponty Orly-i módra
Hozzávalók: 140 dkg pontyfilé, 2 dkg só, 6 dkg liszt, 3 db citrom, 1 db fejes saláta, 10 adag vajas burgonya, 5 adag paradicsommártás, vagy 5 adag tartármártás, Orly-i tésztához: 30 dkg liszt, 4 db tojás, 4 dl sör, 0,8 dl olaj, 1 dkg só, sütéshez: 8 dl olaj. Az előkészített pontyot kifilézzük, majd sűrűn beirdaljuk. A beirdalt pontyfilét kb.
Rácponty
Hozzávalók: 3 kg ponty, 2 kg burgonya, 8 dl tejföl, 20 dkg füstölt szalonna, 15 dkg zsír, 3 dkg fűszerpaprika, 30 dkg zöldpaprika, 15 dkg paradicsom, vagy 30 dkg lecsó, 3 dkg só, 30 dkg vöröshagyma, 8 dkg liszt. Az előkészített pontyot kifilézzük, majd sűrűn beirdaljuk. A beirdalt pontyfilét kb. 3cm széles szeletekre daraboljuk.
Sült ponty hagymaszósszal
Hozzávalók: 1 db 2 kg-os ponty, 30 dkg hagyma, 2,5 dl fehérbor, vaj, 50 cl zsíros tejszín, só, bors Elkészítése: Belezzük ki, tisztítsuk meg, majd lemosás után törölgessük meg a pontyot. Hámozzuk meg a hagymát, vágjuk karikára, és tegyük bele a ponty belsejébe. Adjunk hozzá egy darabka vajat, majd varjuk be. Tegyük vajjal bőségesen megkent tepsibe.

13 cikk | 1 / 2 oldal