Bevezetés


Bevezetés

A halételekkel sokan szkeptikusak.

Vannak akik szeretik vannak akik nem és vannak akit szeretni fogják, ha az általunk közölt recepteket elkészítik. A halakat sokféle módon lehet elkészíteni. Ilyenek a füstölés, a párolás, a sütés, a főzés, az érlelés, a pácolás, és nyersen is fogyasztható. Ki ne hallott volna a halászléről, vagy a rántott halról.

Régen a hal általában csak nyáron vagy ősszel lehalászáskor jutott az asztalra és eleink igen változatosan tudták elkészíteni, pedig sokszor csak egyszerűen megsütötték, kemencében vagy éppen nyílt tűzön. Ma már mindenféle formában hozzá juthatunk a halhoz, de ha tehetjük akkor mindig friss alapagyagból dolgozzunk mert akkor az íze is teljesen más lesz. Persze ez nem mindig megvalósítható. Sült vagy rántott halat készíthetünk fagyasztott halból is de halászlét semmi esetre se készítsünk mirelitből mert az igazi étel ízét meg sem közelíti.

Néhány szó a legismertebb halakról.

Keszeg, általában sütésre vagy halászlé alapba használjuk. Sok alfaja létezik: paduc, jász, dévér, domolykó, bodorka, szilvaorrú, papír vagy lapos keszeg, Éva keszeg, stb...

Kárász: inkább sütésre illetve alaplébe való teste zömök így a nagyobbak sütéskor nehezebben sülnek át.

Busa, fehér busa, Pettyes busa: igen nagyra növő hal az íze erőteljes. Felhasználás előtt húsát áztassuk fokhagymás tejbe, a hasa alját lehetőleg ne használjuk mert erőteljes íze ott fokozottabb.

Nemes halak

Ponty. Magyarország legkedveltebb hala, húsából nagyon sok remek étel készíthető

számtalan recept alapját képezi.

Süllő(fogas) leginkább sütésre használjuk nagyon sok híres recept épül rá amelyek híressé tették ezt a remek ízű halat.

Csuka sütésre illetve pörköltnek használjuk az íze jellegzetes sajnos sok benne az Y szálka de íze önmagáért beszél.

Márna sütni illetve alaplébe használhatjuk, vigyázat!!! ikrája enyhén mérgező!

Kecsege hazánk egyetlen tokhala, szálkája nincs a porcos halak családjába tartozik. Leginkább sütni kiváló de pörköltet is készíthetünk belőle.

Harcsa: a húsa kiváló és mindenhez használhatjuk, sütni ,főzni, rántani, szinte mindenre (nem össze keverendő az afrikai harcsával)

Számos halat nem említettünk mert azok íze nagyban hasonlít a fent leírt halakhoz.


Szerkesztés dátuma: szerda, 2009. október 7. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,590 Kategória: Receptek » Hal
Előző cikk: Bajai Halászlé Következő cikk: Keszeg sütve


   







Tetszik 1 Aknai Anna kedveli
Aknai Anna




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: