Hozzávalók:
- 140 dkg pontyfilé,
- 2 dkg só,
- 6 dkg liszt,
- 3 db citrom,
- 1 db fejes saláta,
- 10 adag vajas burgonya,
- 5 adag paradicsommártás,
- vagy 5 adag tartármártás,
Orly-i tésztához:
- 30 dkg liszt,
- 4 db tojás,
- 4 dl sör,
- 0,8 dl olaj,
- 1 dkg só,
sütéshez:
- 8 dl olaj.
Az előkészített pontyot kifilézzük, majd sűrűn beirdaljuk. A beirdalt pontyfilét kb. 3 cm széles szeletekre daraboljuk. Ezután besózzuk és állni hagyjuk.
Közben elkészítjük az orly-i tésztát. Habüstben, habverővel gondosan összekeverve a tojássárgájához adjuk a sört, sót, az olajat és a szitált lisztet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a habüstben levő anyagokhoz keverjük.
Az előkészített, besózott pontyszeleteket lisztbe forgatjuk, a felesleget lerázzuk. Ezután a pontyszeleteket belemártjuk az orly-i tésztába, majd forró olajba helyezzük, és szép pirosra, ropogósra sütjük. A készre sütött pontyszeleteket lapátkanál segítségével csepegtetőrácsra emeljük, és gondosan lecsepegtetjük. Tálpapírral ellátott fém halas tálra halmozzuk a frissen készre sütött pontyszeleteket. Az ételt díszítjük citromgerezdekkel és salátalevéllel.
Külön vajas burgonyát adunk hozzá.
A mártással kapcsolatban le kell szögezni, hogy eredetileg előmelegített mártásos csészében forró paradicsommártást adtak az ételhez, amely még ma is gyakori, de egyre inkább lehet találkozni - a vendégek étkezési szokásváltozását tükrözve -, hogy külön mártásos csészében jól lehűtött tartármártást adnak az ételhez.