Ponty Orly-i módra


Ponty Orly-i módra

Hozzávalók:

  • 140 dkg pontyfilé,
  • 2 dkg só,
  • 6 dkg liszt,
  • 3 db citrom,
  • 1 db fejes saláta,
  • 10 adag vajas burgonya,
  • 5 adag paradicsommártás,
  • vagy 5 adag tartármártás,

Orly-i tésztához:

  • 30 dkg liszt,
  • 4 db tojás,
  • 4 dl sör,
  • 0,8 dl olaj,
  • 1 dkg só,

sütéshez:

  • 8 dl olaj.

Az előkészített pontyot kifilézzük, majd sűrűn beirdaljuk. A beirdalt pontyfilét kb. 3 cm széles szeletekre daraboljuk. Ezután besózzuk és állni hagyjuk.

Közben elkészítjük az orly-i tésztát. Habüstben, habverővel gondosan összekeverve a tojássárgájához adjuk a sört, sót, az olajat és a szitált lisztet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a habüstben levő anyagokhoz keverjük.

Az előkészített, besózott pontyszeleteket lisztbe forgatjuk, a felesleget lerázzuk. Ezután a pontyszeleteket belemártjuk az orly-i tésztába, majd forró olajba helyezzük, és szép pirosra, ropogósra sütjük. A készre sütött pontyszeleteket lapátkanál segítségével csepegtetőrácsra emeljük, és gondosan lecsepegtetjük. Tálpapírral ellátott fém halas tálra halmozzuk a frissen készre sütött pontyszeleteket. Az ételt díszítjük citromgerezdekkel és salátalevéllel.

Külön vajas burgonyát adunk hozzá.

A mártással kapcsolatban le kell szögezni, hogy eredetileg előmelegített mártásos csészében forró paradicsommártást adtak az ételhez, amely még ma is gyakori, de egyre inkább lehet találkozni - a vendégek étkezési szokásváltozását tükrözve -, hogy külön mártásos csészében jól lehűtött tartármártást adnak az ételhez.


Szerkesztés dátuma: szerda, 2009. október 7. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 2,929 Kategória: Receptek » Hal
Előző cikk: Pisztráng mandulával sütve Következő cikk: Rácponty


   







Tetszik 1 Aknai Anna kedveli
Aknai Anna




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: