Hozzávalók (2 személyre):
- friss lazac filé, fejenként két-három ujjnyi széles szelet
- maréknyi aszalt-paradicsom
- maréknyi friss bazsalikom levél
- egy kis friss petrezsejem
- 2 gerezd fokhagyma
- tengeri só, frissen őrölt bors
- olívaolaj
- bazsalikomos vinigrette
- friss citromlé
- parmezán és mozzarella sajt
- kedvenc kenyér (én savanyú 'sourdough' kenyeret használtam)
Elkészítés:
A lazacfiléket majdnem füstölésig hevített, vastagaljú serpenyőben, kevés olívaolajon elősütöm (oldalanként 2-3 percig, a bőrös oldalával lefele kezdem, szép ropogósra sül, isteni az íze)
Közben ossze vagdasom az aszalt-paradicsomot a bazsalikommal, petrezsejemmel, fokhagymával, kevés sóval, borssal és annyi olívaolajjal és bazsalikomos vinigrette, hogy sűrű, krémes állagú legyen. Egy kis friss citromlét is csavargatok bele.
Fel szeletelem a kenyeret, pirítóban ropogósra sütöm. Meglocsolom 1-1 teáskanálnyi olajjal, teszek egy kis kanál pesto fajtát, egy kis só és borsó, és utána jöhet a parmezán és mozzarella sajt.
Az elősütött lazacfilék mindegyikébe ejtek egy vágást és a keletkezett „zsebbe” betöltök egy-egy kiskanálnyi pestot. Visszateszem a lazacot a serpenyőbe, meglocsolom kevés olívaolajjal és betolom a 200 fokra előmelegített sütőbe 15 percre. Ekkor beteszem a bruschetat is.
Citrommal meglocsolva, spenót/tavaszi mix zöldsalátával, és a bruschetta kenyérrel tálalom.