Hozzávalók:
- 10 szelet gépsonka (lehetőleg téglalap alakú)
- 18 dkg vaj vagy Ráma margarin
- 4 csapott evőkanál liszt
- kb. 5 dkg reszelt ecetes torma
- 2 dl főző tejszín
- 2 dl tej
- 20 dkg francia saláta
- só, fehér bors
- a díszítéshez: kemény tojás szeletek, uborka, paradicsom, paprika, petrezselyemzöld, stb. tetszés szerint
- a fényezéshez: aszpik
Elkészítés:
8 dkg vajat/margarint megolvasztunk, beletesszük a lisztet, melyet fehéredésig kevergetünk benne. A tűzről félrehúzva a hideg tejjel és tejszínnel csomómentesre keverjük. Visszatéve a tűzre jól besűrítjük, végül a sóval és a fehér borssal ízesítjük. A maradék vajat/margarint habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt besamelt, valamint a reszelt tormát. (Ha esetleg nem eléggé éreznénk a torma ízét, bátran tehetünk még hozzá.) Robotgéppel krémesre kikavarjuk.
A sonkaszeleteket megtöltjük a tormakrémmel, felgöngyöljük. (A tormakrémből hagyjunk annyit, hogy a tekercsek végeire habzsákból rózsákat tudjunk nyomni.) Franciasaláta alapra helyezzük, a tekercsek tetejét tetszés szerint díszítjük, végeikre tormakrém rózsákat teszünk, végül aszpikkal átfényezzük.