Már nagyon sok tepertős pogácsa receptet olvastam és próbáltam ki, az az igazi hagyományos nagymamáink pogácsa nekem nem nagyon tetszett, m indig olyan száraznak éreztem. Ezért kitaláltam, hogy egy lágy pogácsarecepttel ötvözöm a hagyományos tepertős pogácsa receptet, így jött létre a tejfölös-tepertős pogácsa. Szerintem nagyon finom érdemes kipróbálni.
Ez a pogácsa bár nem túl olcsó viszont rendkívül finom és pikáns íze miatt nálunk nagyon gyorsan fogy, fél kiló lisztből készül mégis mindig reklamálnak, hogy kevés volt :)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg juhtúró
2,5 dl házi tejföl
10 dkg lágy margarin
2 házi tojás sárgája
csapott ek só
3 dkg élesztő
tojás a kenéshez
kb 10 dkg füstölt sajt
Egy tál közepébe teszem a fehér l...
Kovász készítés
Kovászt többféle képen is lehet készíteni
Egyszer van a gyors kovász, vagy hamis kovász amit az előző cikkemben is írtam. Ekkor az élesztős vízre szórok lisztet és együtt hagyom felfutni az egészet. Ennek a kovásznak nincs olyan íze, mint az igazi kovásznak, a lényege abban van, hogy segíti az élesztő hatását.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 teás kanál só
1 teás kanál cukor
1 egész élesztő
1,5 dl langyos tej
1,5 dl olaj
1/4 üveg Zakuszka
A tejet meglangyosítom, majd beleteszem az élesztőt és a cukrot, a tetejére kevés lisztet kell szórni és hagyni felfutni.
Alap házi kenyér
60 dkg BL 55-ös liszt
1-2 dkg élesztő
1 tk cukor
1 tk só (nem jódozott)
4 dl langyos víz
A langyos vizet és az élesztőt elkeverem, majd hozzá adom a cukrot. A kimért lisztből leveszek úgy félmaréknyit és az élesztős vízre szórom, majd hagyom kelni amíg jól fel nem habosodik.
Hozzávalók:
25 gr friss vagy 2 kávéskanál szárított élesztő,
300 ml langyos víz,
0,5 kg teljes kiőrlésű liszt,
25 gr szójaliszt (elhagyható)
Ebből a tésztamennyiségből 4 pizzát készíthetünk, amelyek egyenként 4-4 személynek elegendőek. Körülbelül 800 gr tészta vagy 4 darab 20 dkg-os pizza lesz belőle.
Elkészítése:
Az élesztőt langyos vízbe morzsoljuk.
Bruschetta
Pirított kenyérszeletet jelent, amit alapesetben fokhagymával dörzsölnek be, extra szűz olívaolajjal locsolnak meg, majd sóznak és borsoznak.
Hozzávalók:
1 mélyhűtött vajastészta
személyenként 1-2 virsli
1 tojás
A mélyhűtött vajastésztát fölengedjük, majd vékonyra nyújtva kb. másfél ujjnyi széles csíkokat vágunk belőle.
Személyenként egy vagy két virslit számítva, a tésztacsíkokkal úgy tekerjük be, hogy a tészta szélei fél centi szélesen fedjék egymást.