Hozzávalók:
1 kk cukor
5 dkg vaj
6 dl rétesliszt
6 dl kenyérliszt (BL 80)
2 kk só
12 dkg camambert
1 marék dió, durvára vágva és szárazon megpirítva
1 csokor petrezselyem, felaprítva
Tészta:
5 dl tej
1 cs. élesztő (7 gr)
Elkészítése:
A tejet meglangyosítom, feloldom benne a cukrot, majd az élesztőt.
Diós fonott kalács
Hozzávalók:
3 dl tej
4 e.k. cukor
5 dkg vaj
1/2 t.k. só
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő (vagy egy cs.szárított élesztő)
1-2 marok durva vagy egész dió (ezt ízlés szerint)
kenéshez pici tej
Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrom és kelesztem. Én ezt kenyérsütőgépben dagasztottam és kelesztettem 1 óra 50 percig.
Hozzávalók
600 dkg liszt
3 dl tej
50 g vaj
1 tojás
20 g élesztő
só
100 g cukor
100 db dió
őrölt fahéj
Elkészítés
Kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt.
A lisztet elkeverjük sóval, fészket készítünk bele, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, cukros tejet, tojást, olvasztott vajon, és ebből félkemény tésztát dagasztunk.
Hozzávalók
1 tojás
egy kis pohár langyos tej (kb 100 ml tej)
550-600 g liszt
1 csomag margarin (250 g)
1 csomag friss élesztő (25 g)
2 tasak vaníliás cukor
1 marék dió
Elkészítés
Keverd össze az élesztőt néhány kanál tejjel és egy evőkanál cukorral. Tedd a keveréket a liszt közepébe egy kis gödörbe.
30 deka lisztet
25 deka vajjal,
2 tojás sárgájával,
1/2 csomag sütőporral,
10 deka porcukorral,
kis késhegynyi sóval
késsel jól eldolgozunk, és 5-6-szor vékonyra nyújtjuk s minden alkalommal egész gyenge lisztezéssel többszörösen hajtogatjuk. Végül félujjnyi vastagra nyújtjuk és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
Hozzávalók
500 ml forró
4 teáskanál méz
500 ml hideg víz
7 teáskanál száraz élesztő granulátum
400g erős fehér liszt (kenyérsütő liszt)
400g teljes kiőrlésű liszt (kenyérsütő liszt)
3 teáskanál só
250g napraforgómag
4 evőkanál tökmag
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 80 fokra.