Hozzávalók 1 főre:
- 20 dkg liszt,
- fél friss élesztő,
- 1.5 dl tej,
- kevés cukor,
- kevés só,
- nagy szemű só vagy mák vagy szezámmag
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejbe morzsoljuk, majd hagyjuk felfutni kb. 10 percig. Hozzáadjuk a lisztet és ízlés szerint a sót, ha kell, kevés langyos vízzel és jól összegyúrjuk. Tiszta konyharuhával lefedve hagyjuk kelni 20 percig. Ekkor belisztezzük az asztalt és jól átgyúrjuk a tésztát testünktől távolodó mozdulatokkal kézzel nyújtjuk, majd újra gömböt formálunk belőle, legalább tizenötször végezzük el a mozdulatsort. Letakarjuk konyharuhával, hagyjuk 10 percig. Egy tepsit kibélelünk zsírpapírral. A megkelt tésztát kinyújtjuk nagyjából négyzet alakúra. Négy egyenlő részre vágjuk X alakban, ekkor négy háromszöget kapunk. Szélesebb végégnél feltekerjük, és a tepsibe tesszük. Letakarva hagyjuk még kelni 10 percig, közben előmelegítjük a sütőt. A kifliket megkenjük tejjel és megszórjuk vagy sóval, vagy mákkal, vagy szezámmaggal.
15-20 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e. Kissé hagyjuk hűlni fogyasztás előtt.