Túrós batyu
hozzávalók:
- 80 dkg rétesliszt
- 4 ek cukor
- 2 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 1 kocka élesztő (42 g)
- 1 kis doboz tejföl
- csipetnyi só
- kb 2 dl tej
- 18 dkg olvasztott vaj
Töltelékhez:
- 50 dkg túró
- reszelt citromhéja
- 2 ek búzadara
- 4 -5 ek cukor
- pici só
- 1 cs vaníliás cukor
- 10 dkg mazsola
- 2 tojássárgája
- 2 tojásfehérje kemény habbá verve
elkészítés:
A tejet megmelegítjük, beleteszünk 1 ek cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Amikor felfutott az élesztőnk, hozzákeverjük a lisztet, a tojássárgáját, az 1 egész tojást, a maradék cukrot, tejfölt és alaposan kidolgozzuk a tésztát (kenyérsütőben) majd kelesztjük.
Két részre osztjuk a tésztát, kinyújtjuk, derelyevágóval 10x10 cm-es kockára vágjuk, megtöltjük töltelékkel. A négy sarkát összenyomjuk, és kiolajozott tepsibe rakjuk, majd egyenként megkenjük őket olajjal, hogy amikor megkelnek, ne tapadjanak nagyon össze.
Megkenjük tojással, kelesztjük kb.30 percet és megsütjük 180 fokon.