Kapros túrós lepény


Kapros túrós lepény

Hozzávalók

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt,
  • 12 dkg vaj vagy margarin,
  • 1 dl tejföl,
  • 1 tojás,
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • 1 mokkáskanál só,

a töltelékhez:

  • 25 dkg tehéntúró,
  • 15 dkg mazsola,
  • 2 tojás,
  • 2 evőkanál búzadara,
  • 1 evőkanál szárított kapor,
  • 1 teáskanál só,

a tetejére:

  • 2 evőkanál tej.

A tésztához a lisztet mély tálba szórjuk. Közepébe mélyedést vájunk, amibe beletesszük a forgácsokra vágott vajat, a tojást, a tejfölt, a sütőport és a sót. Gyorsan összegyúrjuk, majd a cipóba formált tésztát belisztezzük, és 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

Közben a töltelékhez a tojássárgákat kikeverjük a cukorral. Megsózzuk, és hozzáadjuk a villával összetört túrót. A búzadarát és a kaprot is belekeverjük, végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot. Egy kisebb tepsit kibélelünk a fele mennyiségű vékonyra nyújtott tésztával, és rásimítjuk a tölteléket.

A másik darab kinyújtott tésztával befedjük, és a tetejét tejjel megkenjük. Villával megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson belőle, és az előmelegített forró sütőbe toljuk. 5 percig közepes lángon sütjük, ezután a lángot mérsékeljük. 20-25 perc alatt szép világossárgára megsül. Ha kihűlt, téglalap (vagy kocka) alakú szeletekre vágjuk.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2010. január 24. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 993 Kategória: Receptek » Kenyerek, péksütemények
Előző cikk: Káposztás pogácsa Következő cikk: Kemencés túrós pogácsa


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: