Hozzávalók:
- 600gr krumpli,
- 10gr élesztő,
- 100ml tej,
- 350gr liszt,
- 2 db tojás,
- 30gr só
- 250gr reszelt sajt (többféle),
- köménymag a díszítéshez
Elkészítés:
A krumplit megmossuk, majd sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, megtisztítjuk a héjától és melegen áttörjük, majd félretesszük. Langyos tejben feloldjuk az élesztőt 2 ek. lisztet keverünk hozzá és megkelesztjük. Majd összegyúrjuk a krumplival, 250gr liszttel, vajjal, csipetnyi sóval és 1db tojással. (ha a tészta lágy, akkor adunk hozzá lisztet, ha kemény, akkor langyos tejet) Hagyjuk kicsit kelni, utána lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk belőle. 3-4 lapot egymásra rakunk a lapok közepére reszelt sajtot teszünk majd összenyomjuk a széleit és formás szaggatóval formát adunk neki. megkenjük a tetejét felvert tojással sajttal és köménymaggal díszítjük. Előmelegített sütőben közepes hőfokon szép aranybarnára sütjük. Sokkal finomabb lesz a tészta, ha a tejben 1 ek. savóport feloldunk!