Hozzávalók (8 szelethez):
a tésztához:
- 30 dkg finomliszt,
- só,
- 15 dkg margarin,
- 1 tojás,
a töltelékhez:
- 40 dkg mirelit zöldborsó,
- só,
- késhegynyi szódabikarbóna,
- 1 evõkanál cukor,
- 50 dkg tejszínes sajt,
- 2 evõkanál tejföl,
- 2-3 evõkanál búzadara,
- 1 mokkáskanál õrölt bors,
- csipetnyi reszelt szerecsendió,
- 3 tojás,
- 20 dkg eidami sajt, a forma kikenéséhez: vaj,
- a tetejére: 1 tojás
Először a tésztát készítjük el. A lisztet kissé megsózzuk és a margarinnal összemorzsoljuk. A tojást beleütjük, és szűk fél dl hideg vízzel összegyúrjuk, hogy rugalmas, az edény falától elváló tésztát kapjunk. Konyharuhával letakarva, hideg helyen 1 órán át pihentetjük. Közben a zöldborsót enyhén sós, szódabikarbónás, cukorral ízesített vízben 3-4 percig fõzzük, majd leszűrjük.
A tejszínes sajtot lecsöpögtetjük és áttörjük. A tejfölt, a búzadarát belekeverjük, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A tojásokat is beleütjük, majd a zöldborsót hozzáadjuk, és 5 deka eidami sajtot belereszelünk. A tészta kétharmad részét lisztes gyúródeszkán 22-24 centi átmérőjű lappá nyújtjuk, és kibéleljük vele egy 18-20 centi átmérõjű, kivajazott tortaforma alját és oldalát.
Az alját villával megszurkáljuk. A maradék eidami sajtot felszeleteljük, a felét a formába terítjük, a zöldborsós tölteléket belesimítjuk, és a maradék sajttal befedjük. A maradék tésztából kerek lapot nyújtunk, a töltelékre fektetjük, körbevágjuk. A leesõ tésztából a torta tetejére díszítést (levelet, karikákat stb.) készítünk. Az oldal- és a fedõlap találkozásánál a tésztát vizes ecsettel körbekenjük, majd ujjunkkal összenyomkodjuk.
A tortát simára kevert tojással megkenjük, villával egy-két helyen megszurkáljuk, és elõmelegített sütõben, a közepesnél erõsebb lánggal 50-60 perc alatt megsütjük. Ezután a formából óvatosan kiborítjuk, talpára állítjuk és 30-40 percet pihentetjük, csak utána vágjuk fel. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.