Sajtos zöldborsótorta


Sajtos zöldborsótorta

Hozzávalók (8 szelethez):

a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt,
  • só,
  • 15 dkg margarin,
  • 1 tojás,

a töltelékhez:

  • 40 dkg mirelit zöldborsó,
  • só,
  • késhegynyi szódabikarbóna,
  • 1 evõkanál cukor,
  • 50 dkg tejszínes sajt,
  • 2 evõkanál tejföl,
  • 2-3 evõkanál búzadara,
  • 1 mokkáskanál õrölt bors,
  • csipetnyi reszelt szerecsendió,
  • 3 tojás,
  • 20 dkg eidami sajt, a forma kikenéséhez: vaj,
  • a tetejére: 1 tojás

Először a tésztát készítjük el. A lisztet kissé megsózzuk és a margarinnal összemorzsoljuk. A tojást beleütjük, és szűk fél dl hideg vízzel összegyúrjuk, hogy rugalmas, az edény falától elváló tésztát kapjunk. Konyharuhával letakarva, hideg helyen 1 órán át pihentetjük. Közben a zöldborsót enyhén sós, szódabikarbónás, cukorral ízesített vízben 3-4 percig fõzzük, majd leszűrjük.

A tejszínes sajtot lecsöpögtetjük és áttörjük. A tejfölt, a búzadarát belekeverjük, sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A tojásokat is beleütjük, majd a zöldborsót hozzáadjuk, és 5 deka eidami sajtot belereszelünk. A tészta kétharmad részét lisztes gyúródeszkán 22-24 centi átmérőjű lappá nyújtjuk, és kibéleljük vele egy 18-20 centi átmérõjű, kivajazott tortaforma alját és oldalát.

Az alját villával megszurkáljuk. A maradék eidami sajtot felszeleteljük, a felét a formába terítjük, a zöldborsós tölteléket belesimítjuk, és a maradék sajttal befedjük. A maradék tésztából kerek lapot nyújtunk, a töltelékre fektetjük, körbevágjuk. A leesõ tésztából a torta tetejére díszítést (levelet, karikákat stb.) készítünk. Az oldal- és a fedõlap találkozásánál a tésztát vizes ecsettel körbekenjük, majd ujjunkkal összenyomkodjuk.

A tortát simára kevert tojással megkenjük, villával egy-két helyen megszurkáljuk, és elõmelegített sütõben, a közepesnél erõsebb lánggal 50-60 perc alatt megsütjük. Ezután a formából óvatosan kiborítjuk, talpára állítjuk és 30-40 percet pihentetjük, csak utána vágjuk fel. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2010. január 24. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 1,229 Kategória: Receptek » Kenyerek, péksütemények
Előző cikk: Sajtos tekercs Következő cikk: Sonkás kifli


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: