Pizza tészta


Pizza tészta

Pizza tésztát készíteni pontosan ugyanannyira nem ördöngösen nehéz konyhai bravúr, mint az otthoni kenyérsütés. Már csak azért is mondom ezt, mert a pizza tészta maga sem más, mint egy egyszerű kenyértészta. És állítólag ez is eredetének magyarázata: az olasz pékek kimaradt kenyértészta-darabkákból sütötték kemencéikben régebben pizzákat.

Hozzávalók:

  • 1 kiló liszt
  • 2 lapos evőkanál só
  • 1 evőkanál szárított oregáno
  • frissen őrölt fekete bors
  • 2 tasak szárított élesztő
  • 2 teáskanál cukor
  • 6 deci langyos víz
  • 6 evőkanál oliva olaj
  • oliva olaj a tál kikenéséhez

Először langyosra melegítem a lisztet a mikróban úgy, hogy a legalacsonyabb fokozatra zacskóstul beteszem 1 percre, aztán beleszitálom egy nagy tálba és hozzákeverem a sót, a szárított oregánót és tisztességes mennyiségű frissen őrölt borsot.

Utána a legnagyobb keverőtálamba amim csak van, beleszórom a szárított élesztőt és a cukrot. Langyos vízzel simára és hozzáteszem az olivaolajat is.

Előszedem a kézi robotgépet, beleillesztem a tésztadagasztó-karokat, majd lassú fokozatra kapcsolom és elkezdem az élesztős-olajos vízbe apránként belekeverni a fűszeres lisztet. Amikor már az összes lisztet beledolgoztam, akkor nagyobb fokozatra váltok a gépen és 6-7 perc alatt hólyagosan simára dagasztom a pizza tésztát.

Még 1-2 percig kézzel is átdolgozom a bucit, aztán vékonyan kiolajozott tálba beleforgatom, hogy sehol ne száradjon ki és konyharuhával lefedve 45 perc alatt meleg helyen a duplájára kelesztem.

Utána újra átgyúrom a tésztát és elosztom 4 egyenlő részre. Amíg az egyiket jó centis vastagságúra kinyújtom, addig lefedve tartom a többi cipót. (Ha a várakozás alatt nagyon duzzadnának, akkor hűvösebb helyre költöztetem őket.)

A kis jóindulattal körlapnak is nevezhető pizzát enyhén megolajozott sütőlapra teszem és 15 perces pihenő után jöhet rá vékonyan a pizza mártás meg azok a feltétek, amelyekre épp kedvünk támad.

Előmelegített 220 C-os (gázsütőn 7-es fokozat) 20-25 perc alatt sülnek a pizzák ropogósra attól függően, hogy mivel pakoltuk meg őket.

4 tekintélyes méretű pizza lesz belőle 8 ember számára.


Szerkesztés dátuma: vasárnap, 2010. január 24. Szerkesztette: Muretics István
Nézettség: 1,493 Kategória: Receptek » Kenyerek, péksütemények
Előző cikk: Pizza tészta Következő cikk: Pizzás tekercs


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: