4 tepsi - 64 db pogácsához:
- 1 kg házi tehéntúró
- 1 kg liszt
- 0.5 kg margarin
- 3 dl tej
- 2 teáskanál cukor
- 5 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál só
Elkészítés
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 4 evőkanál lisztet, felfuttatjuk. Mély tálban a 2 tenyerünk között eldörzsöljük a többi lisztet, áttört házi túrót, sót, margarint. Tojást nem teszünk bele. Hozzáadjuk az élesztős tejet.Kézzel összeállítjuk, majd az előkészítő asztalra vagy gyúródeszkára borítjuk, pár perc alatt jól átgyúrjuk, és 4 cipót formálunk. Egyesével ujjnyi vastagra nyújtjuk, 6 cm-es formával kiszaggatjuk. Kemencében sütéskor nem béleljük ki a tepsiket sütőpapírral. 10-20 percnyi pihentetés után sós vízzel átkenjük a tepsikben levő pogácsákat, és a tepsiket egymás után vagy kettesével a forró kemencébe helyezzük. 12-15 perc alatt mosolygós pirosra sül tartalmuk.
Amennyiben kemence helyett sütőben sütjük, akkor 4 cm szaggatóval formázzuk ki a berácsozott tésztából a pogácsákat, és sütés előtt felvert tojással is kenjük meg. Az utolsó tepsiben levő pogácsáink lesznek a legszebbek, ha nem kelnek túl. Langymelegen tálaljuk, amennyiben meg bírjuk állni, hogy nem fogy el íziben, tűzforrón:).