Nagyon finom pogácsa. Jó kísérője lehet leveseknek, illetve nagyon finom megkenve vajjal, kőrözöttel, fűszeres túrókrémmel, vagy csak simán önmagában.
Hozzávalók:
- 5 dkg élesztő
- 25 dkg margarin
- 60 dkg liszt
- só, bors
- 1 dl tejföl
- 1 db tojás + 1 a kenéshez
- kevés tej, ha szükséges
- sonka
- tökmag, napraforgómag
- sajt
Elkészítés
- Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben (kevés cukor is mehet bele). A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az élesztőt, a tejfölt a tojást. Addig gyúrjuk amíg szép sima, laza tészta nem lesz. A jó állag eléréséhez adhatunk kevés tejet hozzá. Meleg helyre tesszük és a duplájára kelesztjük.
- Míg kel, megpirítjuk a tökmagot, a napraforgómagot, valamint az apróra vágott sonkakockákat (természetesen mindezt külön). Reszeljük le a sajtot. A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a tojással, megszórjuk a magokkal, sonkával, sajttal.
- Tetszés szerinti nagyságúra kiszaggatjuk. Kiolajozzuk a tepsit, vagy sütőpapírt teszünk alá. 200 fokos sütőben szép aranyszínűre sütjük.