Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- 1.5 dl tejföl
- 1 dl fehér bor
- 2 db tojássárgája
- 1 evőkanál só
- 30 dkg töpörtyű darálva
- 5 dkg zsír
Elkészítés
A megsózott lisztből, kissé meglangyosított tejfölben feloldott élesztővel a tojások sárgájával, fehér borral rétestészta keménységű tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk és lisztezett deszkára helyezve letakarva 10-15 percig pihentetjük.A tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk, a megolvasztott zsír egyharmadával megkenjük, és a ledarált töpörtyű egyhamadával megszórjuk, majd a leveles vajas tésztához hasonlóan összehajtogatjuk. Letakarva 15-20 percig pihentetjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, minden hajtogatásnál a zsír és a töpörtyű 1-1 harmadát rákenjük.
Az utolsó hajtogatás után a tésztát hideg helyen hütőben kb. 2 óráig pihentetjük. Gondosan burkoljuk be, a tészta meg ne cserepesedjék. Pihentetés után 2 cm vastagra nyújtjuk, tetejét éles késsel bevagdaljuk.
Lisztbe mártott 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, zsírral kikent sütőlapra helyezzük. Hideg helyen 1/2 óráig pihentetjük, felvert tojással megkenjük, forró sütőben kb. 30 percig sütjük. Jó étvágyat hozzá.