Hajtogatott töpörtyűs pogácsa


Hajtogatott töpörtyűs pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1.5 dl tejföl
  • 1 dl fehér bor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 evőkanál só
  • 30 dkg töpörtyű darálva
  • 5 dkg zsír

 

Elkészítés

A megsózott lisztből, kissé meglangyosított tejfölben feloldott élesztővel a tojások sárgájával, fehér borral rétestészta keménységű tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk és lisztezett deszkára helyezve letakarva 10-15 percig pihentetjük.

 

A tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk, a megolvasztott zsír egyharmadával megkenjük, és a ledarált töpörtyű egyhamadával megszórjuk, majd a leveles vajas tésztához hasonlóan összehajtogatjuk. Letakarva 15-20 percig pihentetjük. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, minden hajtogatásnál a zsír és a töpörtyű 1-1 harmadát rákenjük.

 

Az utolsó hajtogatás után a tésztát hideg helyen hütőben kb. 2 óráig pihentetjük. Gondosan burkoljuk be, a tészta meg ne cserepesedjék. Pihentetés után 2 cm vastagra nyújtjuk, tetejét éles késsel bevagdaljuk.

 

Lisztbe mártott 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, zsírral kikent sütőlapra helyezzük. Hideg helyen 1/2 óráig pihentetjük, felvert tojással megkenjük, forró sütőben kb. 30 percig sütjük. Jó étvágyat hozzá.


Szerkesztés dátuma: szerda, 2012. szeptember 19. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 887 Kategória: Receptek » Kenyerek, péksütemények
Előző cikk: Hájaspogácsa Következő cikk: Hawaii pizza

Forrás:
www.receptvarazs.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: