Hozzávalók
- 600 dkg liszt
- 3 dl tej
- 50 g vaj
- 1 tojás
- 20 g élesztő
- só
- 100 g cukor
- 100 db dió
- őrölt fahéj
Elkészítés
Kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt.
A lisztet elkeverjük sóval, fészket készítünk bele, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, cukros tejet, tojást, olvasztott vajon, és ebből félkemény tésztát dagasztunk. Hólyagos, sima felületűnek kell lennie. A jól kidolgozott tészta elválik a kéztől és az edénytől.
Konyharuhával letakarva kelesztjük.
Ha dupla térfogatúra kelt, lisztezett deszkára tesszük, sodrófával 1 cm vasatgra nyújtjuk és hosszirányú, 3 cm széles csíkokra vágjuk.
A sütődurungot, sütőfát leolajozzuk, a tésztacsíkot rásodorjuk úgy, hogy egyharmad részben fedjék egymást.
Lekenjük olvasztott vajjal, durvára vágott dióban meghempergetjük, cukorba forgatjuk és hamvadó szénparázs felett, állandó forgatás és vajjal locsolás mellett szép pirosra sütjük.
Mivel a sütőfa enyhén kúpos, könnyedén le tudjuk venni a kürtőskalácsot.
Felszolgálás
Fahéjas cukorral megszórva, forrón tálaljuk.