Diós kürtőskalács


Diós kürtőskalács

Hozzávalók

  • 600 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 50 g vaj
  • 1 tojás
  • 20 g élesztő
  • 100 g cukor
  • 100 db dió
  • őrölt fahéj

Elkészítés

Kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt.

A lisztet elkeverjük sóval, fészket készítünk bele, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, cukros tejet, tojást, olvasztott vajon, és ebből félkemény tésztát dagasztunk. Hólyagos, sima felületűnek kell lennie. A jól kidolgozott tészta elválik a kéztől és az edénytől.

Konyharuhával letakarva kelesztjük.

Ha dupla térfogatúra kelt, lisztezett deszkára tesszük, sodrófával 1 cm vasatgra nyújtjuk és hosszirányú, 3 cm széles csíkokra vágjuk.

A sütődurungot, sütőfát leolajozzuk, a tésztacsíkot rásodorjuk úgy, hogy egyharmad részben fedjék egymást.

Lekenjük olvasztott vajjal, durvára vágott dióban meghempergetjük, cukorba forgatjuk és hamvadó szénparázs felett, állandó forgatás és vajjal locsolás mellett szép pirosra sütjük.

Mivel a sütőfa enyhén kúpos, könnyedén le tudjuk venni a kürtőskalácsot.

Felszolgálás

Fahéjas cukorral megszórva, forrón tálaljuk.


Szerkesztés dátuma: szombat, 2012. szeptember 22. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 1,432 Kategória: Receptek » Kenyerek, péksütemények
Előző cikk: Diós fonott kalács Következő cikk: Diós vagy rahátos kiflicskék

Forrás:
www.otletkonyha.hu


   







Tetszik  




Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: