Hozzávalók
Tészta
- 1 kg liszt
- 3 tojás
- 12,5 dkg cukor
- 450 ml tej
- 5 dkg élesztő
- 50 ml olaj
- reszelt citromhéj
- egy tasak vanília cukor
- só
- 3 tojás sárgája kenegetéshez
Szirup
- cukor
- méz
- víz
- vanília eszencia
- citrom
Díszítés
- méz
- reszelt dióbél
Elkészítés
A lisztet egy nagy tálba teszed, belekavarsz egy kávéskanál sót.
Az élesztőt néhány kiskanál cukorral elkavarod.
A tojásokat jól felvered a cukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadod a liszthez, az élesztőt is hozzáadod, majd elkavarod.
A meglangyosított tejet apránként adagolod a tésztához, miközben jól összedolgozod, és addig gyúrod, amíg jó ruganyós nem lesz.
A legvégén hozzágyúrod az olajat és jól beledolgozod.
Kelni hagyod.
Miután jól megkelt darabokra osztod, rudakat sodorsz belőlük, olyan hosszúra, hogy kettesével összefonva nyolcas formára tudd alakítani.
Tepsibe helyezed őket és még hagyod kelni.
Miután jól megkeltek, megkened őket tojássárgával és a mérsékelt tűznél megsütöd.
Közben összefőződ a szirup hozzávalóit, kihűtöd.
Mikor kivetted a kalácskákat a sütőből, meglocsolod a kihűlt sziruppal.
Megkened mézzel és megszórod darált dióval.