Házi zsemle és cipó burgonyapehellyel


Házi zsemle és cipó burgonyapehellyel

Hozzávalók:

2 tepsinyi zsemle vagy 1 tepsi zsemle és 1 db zsemlecipó készítéséhez:

  • 5,4 dl langyos víz
  • öreg tészta
  • 2 evőkanál só
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 kiskanál ételecet
  • 4 evőkanál burgonyapehely
  • 85-90 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag száraz élesztő
Az öreg tésztához (1 nappal előbb kell elkészíteni!):
  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dl langyos víz
  • pici cukor
  • kevés élesztő

Elkészítés:

Az öreg tésztát előző este elkészítem: a hozzávalókat összekeverem egy tálban, akkor jó, ha egy kicsit keményebb a tészta. Ezután lefedem, és hagyom megkelni, sőt túlkelni.

                                     

Másnap reggel kenyérsütőgépbe teszem a tészta hozzávalóit és az öreg tésztát is, és 1,5 órás keverő, kelesztő programra állítom.

Amikor elkészült, lisztezett asztalra borítom, félbevágom. Az egyik darabot 8-9 részre vágom, mindegyik darabot megformázom kissé oválisra, majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.

A másik darabot is feldarabolom ugyanígy, de ebből formázáskor hurkákat készítek úgy, hogy a gömbölyű formát a végén asztalon kisodrom. Ezt is sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.

A sütőt bekapcsolom 40 C fokra, és beleteszek egy tálban vizet az aljára. A cipócskákat is lekenem a kezemmel vízzel, és betolom a sütőbe 50 percre kelni.

Ha megkeltek, kiveszem őket, a sütőt tovább melegítem 200 C fokra. A cipócskákat újból lekenem vízzel, meghintem pirított napraforgómaggal az egyik tepsit, a másikat mákkal. Lespriccelem az egész tepsit vízzel, majd amint a sütő felmelegedett, betolom őket, és 22-25 perc alatt készre sütöm. Elég, ha szép világosbarna a teteje.

Amikor kiveszem, langyos vízzel rögtön átkenem a tetejüket, ettől megpuhulnak.

Megjegyzés:

Ha azt szeretnénk, hogy fényesebb legyen a teteje, akkor vékonyan lekenhetjük tojással.

A zsemle formázása: darabonként kívülről befelé hajtogatjuk és forgatjuk a tészta darabot, majd a simábbik felével felfelé rakjuk a sütőpapírra.

Ha nincs otthon burgonyapehely, jó a joghurt is, az arányokra kell figyelni, a tészta puha és rugalmas.

                                    

                                     

                                    

                                    


Szerkesztés dátuma: kedd, 2012. szeptember 25. Szerkesztette: Mereteiné-Matosics Ágnes
Nézettség: 960 Kategória: Receptek » Kenyerek, péksütemények
Előző cikk: Házi zsemle Következő cikk: Házi, omlós sajtos pogácsa

Forrás:
www.mindmegette.hu


   











Cikkhez csatolt fotók módosítása

 
 

URL: