Ez a pogácsa bár nem túl olcsó viszont rendkívül finom és pikáns íze miatt nálunk nagyon gyorsan fogy, fél kiló lisztből készül mégis mindig reklamálnak, hogy kevés volt :)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg juhtúró
2,5 dl házi tejföl
10 dkg lágy margarin
2 házi tojás sárgája
csapott ek só
3 dkg élesztő
tojás a kenéshez
kb 10 dkg füstölt sajt
Egy tál közepébe teszem a fehér lisztet ennek közepébe vájatot készítek és minden hozzávalót beleteszek. Ezután vagy kézzel vagy robotgéppel összedolgoztatom, jelenleg idő hiányában robotgéppel, mert közben mást is tudtam csinálni. Nem kell megijedni a tészta egyszerre lesz nagyon lágy és masszív és pont ezért akinek fáj a keze vagy gyengébb jobb, ha inkább robotgépre bízza ezt a munkát.
Kiveszem a robotgépből a tésztát és egy órára a hűtőbe teszem, ahol vajaspogácsához hasonlóan egyszerre fog kelni és keményebbé, dolgozhatóbbá válni. Egy óra múlva kiveszem és meghajtogatom három-négy felé, majd fél órát pihentetem utána megint hajtogatom és már nyújtom is egy haránt ujj vastagságúra. Nyújtás után kis pogácsa szaggatóval szaggatom. A pogácsák tetejét tojással kenem és reszelt füstölt sajttal szóróm, azért nem sima sajttal, mert a füstölt sajt nagyon jól kihozza a juhtúró ízét. Ma bosszankodva vettem észre, hogy a direkt ezért vett füstölt sajtomat megették így símát tettm a tetejére és tényleg nem ugyan az.
180C°-on alsó-felső sütésnél 25 percet sütöm, vagy addig amíg aranysárga nem lesz.
Ez az eredeti füstölt sajtos kép és isteni finom.